Brandfirm logo
NL EN

Alles over Google Shopping in 2024

In dit artikel duiken we in de wereld van Google Shopping. Brandfirm legt alles uit in begrijpelijke taal, zodat jij zelf aan de slag kan. Binnen no-time worden jouw producten getoond bij relevante zoekopdrachten in Google!

Leestijd: 22 minuten
Laatste update: 20 december 2023

Na het lezen van dit artikel weet jij: 

 • Wat Google Shopping is en hoe het werkt
 • Hoe je in 5 stappen een Google Shopping campagne kunt opzetten
 • Welke advertentiemogelijkheden Google Shopping biedt
 • Hoe de verschillende biedstrategieën in Google Shopping werken
 • Wat de trends voor 2024 zijn en hoe je erop inspeelt

1. Introductie van Google Shopping

Met de groeiende hoeveelheid online shoppers, hebben bedrijven en webshops steeds meer behoefte aan online advertentiemogelijkheden. De hoeveelheid consumenten die online shopt zorgt namelijk voor een onuitputtelijke toename van concurrentie. Je wilt natuurlijk dat de klant het product bij jou koopt, en niet bij een andere webshop. Daarom ga je constant op zoek naar nieuwe manieren om je producten in de spotlight te zetten.

En Google Shopping helpt je hierbij!

Google Shopping

De populaire zoekmachine stelt je via Google Shopping in staat om jouw producten of diensten te adverteren aan miljoenen relevante gebruikers over de hele wereld.

Het biedt bedrijven en webshops de mogelijkheid om producten direct in de zoekresultaten van Google te adverteren. Dat zorgt voor veel waardevolle vertoningen en kliks van potentiële en koopgrage klanten.

In deze gids gaan we dieper in op Google Shopping. Wat is Google Shopping precies en hoe werkt het? Hoe kunnen bedrijven het gebruiken om hun producten te promoten? Hoe kan jij jouw Google Shopping optimaliseren?

We bespreken de verschillende advertentiemogelijkheden, biedstrategieën en optimalisatiemogelijkheden die beschikbaar zijn binnen Google Shopping.

Daarnaast kijken we naar de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen dit platform. Zo heb jij straks een basis voor je eigen Google Shopping strategie.

2. Wat is Google Shopping?

Google Shopping is een onderdeel van Google Ads. Het platform biedt bedrijven de mogelijkheid om hun producten te promoten via productvermeldingen. Deze verschijnen (veelal bovenaan) in de zoekresultaten van Google.

Google Shopping Copy

Je kunt Google Shopping dus vergelijken met een uitgebreid online winkelcentrum.

Verkopers kopen als het ware een digitale winkelruimte in de vorm van een Google Shopping feed en bieden hun producten hier aan.

Google Shopping maakt gebruik van de productfeed van een webshop. Dit bevat een lijst van alle producten die het bedrijf wil promoten.

Deze productfeed wordt vervolgens gebruikt om productvermeldingen te maken die in de zoekresultaten van Google verschijnen.

Google Shopping Copy 2

De vermeldingen bevatten productinformatie, zoals onder andere:

 • de naam van het product

 • de prijs van het product

 • een afbeelding of foto van het product

 • een zeer beknopte beschrijving van het product.

Je kunt op de advertentie klikken om rechtstreeks naar het product te gaan. Zo kun je meer informatie bekijken of direct een bestelling plaatsen.

Je herkent het vast wel.

Wanneer je via Google zoekt naar een product, bijvoorbeeld een Google Chromebook, dan verschijnt er een lijst van Chromebooks van verschillende aanbieders. Hierbij staat beknopte informatie aangegeven, zoals de prijs, de verzendkosten en de winkel die het aanbiedt. Door op het product te klikken ga je direct naar de productpagina van de desbetreffende webshop.

Google Shopping Copy 3

Google Shopping is daardoor een van de meest succesvolle manieren om producten te presenteren aan potentiële klanten. Het biedt adverteerders een drukbezocht platform om hun producten te promoten.

Tevens stelt het klanten in staat om snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken. Door de visuele combinatie van afbeeldingen, prijzen en korte maar krachtige tekst kunnen klanten direct zien of het product past bij hun wens en budget.

Vrijwel iedereen is met Google bekend en maakt er dagelijks gebruik van, zowel jong als oud. Een artikel dat bovenaan Google wordt aangeboden heeft dus een grote kans om gezien en bezocht te worden. Je trekt er nieuwe potentiële klanten mee aan. Als ondernemer is het dus zeer waardevol om te leren hoe dit platform werkt en een sterke Google Shopping strategie op te zetten.

Advies nodig over Google Shopping?

 • Ontvang een gratis analyse met verbeterpunten voor je advertentiestrategie
 • We besteden 4-6 uur aan de analyse

3. Hoe werkt Google Shopping (heel simplistisch)?

Google Shopping werkt op basis van zoekopdrachten van gebruikers.

Wanneer een gebruiker een zoekterm invoert in de Google zoekmachine, analyseert Google het type van de zoekopdracht. Zo wordt bepaald wat de intentie van de gebruiker is.

Wordt er gezocht naar informatie of is er interesse in de aankoop van een product? Zijn er relevante producten beschikbaar, passend bij de ingevoerde zoekterm?

Bijvoorbeeld: wanneer je in Google een algemene vraag intypt of op zoek bent naar informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis van een stad, dan zul je niet zo snel productvermeldingen tegenkomen. Je krijgt vooral links naar websites met de gevraagde informatie.

Als je zoekt naar ‘wollen trui’ is dit het zoekresultaat:

Google Shopping

Maar zoek je naar ‘wollen trui wassen’ dan krijg je geen Shopping resultaten, maar informatie resultaten.

Google Shopping Copy 4

Maar als je iets intypt wat te koop is (zoals een Google Chromebook), dan detecteert Google dat gelijk en zul je passende producten te zien krijgen via Google Shopping.

Indien er relevante producten beschikbaar zijn, worden deze producten weergegeven in de zoekresultaten van Google. Deze productvermeldingen worden weergegeven als een lijst of carrousel van productafbeeldingen, samen met de productnaam, de prijs en de eventuele verzendkosten.

De advertenties verschijnen dus alleen bij relevante zoekopdrachten. Dat is onder andere wat Google Shopping zo'n effectief advertentieplatform maakt!

Ontvang gratis groeitips

 • +5.000 ondernemers gingen je voor. Het is dan ook gratis.

4. Een Google Shopping campagne opzetten in 5 stappen

Om als bedrijf of webshop gebruik te kunnen maken van Google Shopping, moet je eerst een account aanmaken bij Google Ads en Merchant Center.

Google Shopping Copy 5

Binnen dit account upload je vervolgens de productfeed van je winkel.

Google Shopping Copy 11

Google gebruikt deze feed om te bepalen welke producten kunnen worden weergegeven in de zoekresultaten. Het is daarom ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de productfeed altijd up-to-date is.

Google Shopping Copy 12

Zorg dat alle relevante productinformatie toegevoegd is en dat eventuele wijzigingen zo snel mogelijk worden aangepast. Dit beïnvloedt namelijk de kwaliteit van de productvermeldingen en dus ook de prestaties van jouw advertenties.

5. Stap 1: Configureer eerst de basis

Voordat je begint met het adverteren via Google Shopping, moet je ervoor zorgen dat je Google Ads account correct is geconfigureerd. Het is belangrijk om de juiste doelgroep en geografische targeting te selecteren.

Zo zorg je ervoor dat de advertenties worden weergegeven aan de juiste mensen op de juiste locaties.

Google is slim, maar jij dient zelf te zorgen voor de juiste input. Anders ben je niet verzekerd van weergaven in de juiste zoekopdrachten.

Het zou natuurlijk erg jammer zijn als jouw product wordt weergegeven bij de verkeerde doelgroep!

Bovendien moet je de juiste betalingsinstellingen configureren en het gewenste budget instellen. Dit is een belangrijk aspect van het opzetten van een succesvolle campagne en vereist enige zorgvuldigheid.

De betalingsinstellingen omvatten onder andere de betalingsmethode die je zal gebruiken voor de advertentiekosten. Denk aan opties zoals creditcard of bankoverschrijving.

Je moet ook belangrijke informatie invoeren, waaronder je factureringsadres, contactgegevens en belastinggegevens, zodat de facturering voor de advertentiekosten correct verloopt.

Het is van belang om te zorgen dat alle informatie correct is ingevoerd om onnodige vertragingen of problemen te voorkomen.

Het berekenen van het gewenste budget voor elke campagne is ook een belangrijk onderdeel van het proces.

Je moet een realistisch budget instellen dat past bij jouw doelstellingen en je vermogen om kosten te dragen. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de producten die worden gepromoot en de concurrentie in de markt.

Houd hierbij rekening met de kosten per klik (CPC) en andere kosten zoals belastingen en verzendkosten.

Het is belangrijk om het budget regelmatig te monitoren en aan te passen indien nodig. Zo zorg je ervoor dat jouw campagnes op de juiste manier worden uitgeleverd en de gewenste resultaten opleveren.

Google Shopping Copy 17

Als je Google Ads account geconfigureerd is en je budgetten berekend zijn, kun je eindelijk aan de slag met campagnes. We doorlopen samen de belangrijkste volgende stappen.

Stap 2: Zoekwoorden

Het gebruik van de juiste zoekwoorden is van groot belang voor het succes van jouw Google Shopping advertenties. Je moet ervoor zorgen dat de zoekwoorden die je gebruikt relevant zijn voor jouw producten.

Tevens wil je dat ze overeenkomen met de zoekopdrachten van gebruikers.

Bij de verkeerde zoekwoorden zul je minder klikken en conversies genereren, wat kan leiden tot hogere kosten en minder omzet.

Om relevante zoekwoorden te bepalen, gebruikt Google Shopping de productfeed die je hebt geüpload.

Het is daarom van groot belang dat deze feed compleet en up-to-date is, zodat Google de juiste informatie over jouw producten heeft. Zorg ervoor dat alle relevante productinformatie in de productfeed is opgenomen.

Zo kan Google dit gebruiken om jouw producten te matchen met zoekopdrachten van gebruikers.

Vergeet niet om regelmatig controles uit te voeren op de zoekwoorden die je gebruikt. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet onnodig geld uitgeeft aan zoekwoorden die geen conversies opleveren.

Je kunt bijvoorbeeld woorden uitsluiten die niet relevant zijn voor jouw producten, of termen toevoegen die beter presteren.

Google Shopping Copy 6

Stap 3: Advertenties

Het doel is om aantrekkelijke en effectieve advertenties te creëren en daarmee zo veel mogelijk kliks en conversies te genereren.

Jouw advertenties zijn constant aan het concurreren met talloze soortgelijke producten van andere aanbieders. Daarom is het heel belangrijk dat je de aandacht van potentiële klanten weet te trekken.

Jouw advertentie moet hen overtuigen om door te klikken naar jouw webshop.

Google Shopping Copy 8

Een eerste indruk vindt plaats in minder dan een seconde.

Daarom is het belangrijk om direct visueel de aandacht te trekken. Dat doe je met de juiste productfoto.

Zorg ervoor dat de afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn en het product op een aantrekkelijke manier weergeven. De foto moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker.

Google Shopping Copy 19

Wanneer een potentiële klant zoekt naar "groene jas", moet de foto van de groene jas die jij verkoopt vooraan staan, en niet de rode variant. Hoewel een advertentie van een veiligheidsjas dan wellicht ook niet matcht met die zoekintentie…

Google Shopping Copy 7

Het is ook essentieel om duidelijke en overtuigende productbeschrijvingen te schrijven.

Gebruik pakkende titels en beschrijf het product op een manier die de voordelen goed benadrukt.

Wat maakt dit product anders dan dat van de concurrentie? Waarom moet de persoon in kwestie dit product kopen?

Door deze vragen te beantwoorden in de productbeschrijvingen, kan je de interesse van potentiële klanten wekken. Moedig ze visueel en tekstueel aan om door te klikken naar jouw webshop.

Een duidelijke en relevante productfoto zorgt voor de klik en een goed geschreven productbeschrijving maakt er een conversie van. Dus neem de tijd om ervoor te zorgen dat de advertenties jouw producten in hun beste licht laten zien.

Stap 4: Targetten

Google Shopping optimaliseren door middel van targetten is van groot belang.

Zo worden de juiste doelgroepen en geografische kenmerken vastgesteld.

Wanneer je dit correct instelt, worden jouw advertenties weergegeven aan de juiste mensen. Degenen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw producten én deze willen kopen.

Dat klinkt helaas makkelijker dan het is. Om de juiste targetingopties te kunnen selecteren, moet je de kenmerken van jouw ideale klanten heel goed begrijpen.

Google biedt verschillende targetingopties die je kunt gebruiken:

 • Locatie targeting. Hiermee kun je aangeven in welke geografische gebieden jouw advertenties moeten worden weergegeven. Dit is vooral belangrijk als jouw bedrijf gericht is op een specifieke regio of stad.

 • Demografische targeting. Op welke leeftijd, geslacht en andere demografische factoren moeten jouw advertenties worden gericht? Als je bijvoorbeeld producten verkoopt die vooral populair zijn onder vrouwen tussen de 18 en 25, kun je jouw advertenties richten op deze specifieke doelgroep.

 • Apparaat targeting. Op welk apparaat moeten jouw advertenties worden weergegeven? Dit kan handig zijn als jouw website niet goed werkt op bepaalde apparaten. Of wanneer je bepaalde aanbiedingen wilt richten op mensen die onderweg zijn en dus waarschijnlijk hun mobiele telefoon gebruiken.

Selecteer en configureer de juiste targetingopties. Dan zullen jouw advertenties worden weergegeven aan de juiste mensen op de juiste locaties en apparaten. Zo vergroot je de kans dat gebruikers jouw producten kopen.

Stap 5: Veilinghuis en Kwaliteitsscore

Google Shopping maakt gebruik van een veilingmodel, waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden om hun advertenties weer te geven.

Een sterke Google Shopping strategie bevat dus ook een ​​effectieve biedstrategie. Hiermee minimaliseer je de CPC en optimaliseer je de prestaties van de advertenties.

Het hoogste bod is echter niet altijd de winnaar.

De veiling houdt ook rekening met de kwaliteitsscore van de advertenties. Zo kan het zijn dat een adverteerder met een lager bod toch de eerste positie in de zoekresultaten heeft.

Google Shopping Copy 25

De kwaliteitsscore is gebaseerd op de relevantie van de advertenties en de corresponderende landingspagina's van de website.

Hoe verhoog je de kwaliteitsscore van jouw Google Shopping advertenties?

 1. Zorg voor voldoende overeenkomsten tussen de zoekopdracht, de productfeed en de advertentie.

 2. Gebruik relevante productinformatie in de productfeed en in de advertenties.

 3. Schrijf aantrekkelijke producttitels.

 4. Gebruik duidelijke foto's van goede kwaliteit.

Wanneer je deze basis hebt opgezet, is het tijd om te kijken welk type campagne bij jouw strategie past.

6. Welke advertentiemogelijkheden biedt Google Shopping?

Google biedt verschillende advertentiemogelijkheden voor bedrijven die gebruik willen maken van Google Shopping.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste opties:

Netwerken van Google

Google Shopping kan worden weergegeven in verschillende netwerken. 

Google Shopping Copy 26

We gaan wat dieper op ze in:

 • Zoeknetwerk: Productvermeldingen kunnen worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. Zo verschijn je in het zicht van gebruikers die op basis van hun zoekopdracht interesse hebben in jouw product.

 • Google Shopping tabblad: Productvermeldingen kunnen worden weergegeven op het Google Shopping tabblad. Dat is een specifiek tabblad binnen de zoekresultaten van Google, genaamd 'Shopping', naast de bekende 'Afbeeldingen'. Gebruikers kunnen hier zoeken en vergelijken tussen verschillende producten van verschillende verkopers. De zoekresultaten kunnen worden gefilterd op basis van criteria zoals merk, prijs en verzendopties.

 • Google zoekpartners: Productvermeldingen kunnen worden weergegeven op websites van Google zoekpartners. Dat zijn websites en apps die Google toestaan om advertenties weer te geven op hun platforms. Het gebruik van Google zoekpartners kan voor adverteerders een manier zijn om hun bereik te vergroten en meer potentiële klanten te bereiken. De prestaties van deze advertenties kunnen afwijken van die op Google zelf. Het is daarom belangrijk om de prestaties van advertenties via Google zoekpartners te monitoren en waar nodig te optimaliseren.

 • YouTube: Google biedt adverteerders de mogelijkheid om hun producten te promoten via videoadvertenties op YouTube, het populaire videoplatform waar creators hun populaire videocontent plaatsen. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen pre-roll, mid-roll en post-roll advertenties. Deze worden afgespeeld voor, tijdens of na de video. Dit type advertentie kan worden overgeslagen na vijf seconden.

 • Overige Google kanalen: Advertenties kunnen worden weergegeven in Google Maps in de vorm van lokale zoekresultaten en advertenties voor plaatsen in de buurt. In Gmail kunnen advertenties worden weergegeven in de vorm van promotionele e-mails en native ads in de inbox. Om op deze kanalen te adverteren kunnen Performance Max campagnes worden ingezet.

Campagnetypen

Google biedt verschillende campagnetypen voor Google Shopping, waaronder:

 • Standaard shopping campagnes. Dit is een vorm van adverteren waarbij je jouw productvermeldingen kunt weergeven in de zoekresultaten van Google en andere Google Shopping partners. Deze campagnes maken gebruik van productfeeds om producten weer te geven in de zoekresultaten. Ze kunnen worden geoptimaliseerd op basis van factoren zoals zoekwoorden, productbeschrijvingen, prijzen en andere informatie.

Google Shopping Copy 10
 • Performance Max campagnes. Deze advertenties maken gebruik van machine learning ter optimalisatie. Er wordt ingespeeld op welke advertenties het beste werken voor welk doel. Biedingen, targeting en indelingen kunnen automatisch worden aangepast om de beste resultaten te behalen.

Standaard Shopping of Performance Max?

Google biedt dus twee belangrijke typen Shopping-campagnes: Standaard Shopping en Performance Max.

Google Shopping Copy 13

Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen is de mate van controle die adverteerders hebben over de campagne.

Het kiezen tussen Standaard Shopping en Performance Max hangt af van je specifieke doelen en budget.

Standaard Shopping

Standaard Shopping campagnes zijn bedoeld voor adverteerders die hun producten willen promoten op Google Shopping en andere Google Shopping-partners. Deze campagnes zijn gericht op het genereren van meer verkeer naar de website en meer conversies.

Je kunt bieden op basis van zoekwoorden, en Google gebruikt machine learning om de advertenties weer te geven aan relevante gebruikers.

Performance Max

Performance Max campagnes zijn ontworpen voor adverteerders die een breder scala aan doelen willen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van leads en verkoop, het verhogen van de merkbekendheid en het aantrekken van meer websiteverkeer.

Performance Max campagnes gebruiken machine learning en automatisering om de advertenties weer te geven op verschillende Google netwerken, zoals YouTube, Google Zoeken en Google Display Network.

Je hoeft niet zelf te bieden op zoekwoorden en je kunt in plaats daarvan bieden op doelgroepen en prestatiedoelen. Je geeft als het ware een stukje werk uit handen, waardoor jij op andere dingen kan focussen terwijl Google voor je aan de slag gaat.

In het algemeen zijn Performance Max campagnes geschikt voor adverteerders met een groter budget en een breed scala aan doelen. Standaard Shopping campagnes zijn geschikt voor adverteerders die zich richten op het adverteren van hun producten op Google Shopping en het genereren van meer verkeer naar hun website.

Biedstrategieën

De juiste biedstrategie is belangrijk om het beste rendement uit je advertenties te halen. Zo kun je meer verkeer naar je webshop genereren, meer conversies behalen en de kosten per klik verlagen.

Er zijn verschillende biedstrategieën beschikbaar voor adverteerders die gebruikmaken van Google Shopping.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste opties:

Verbeterde CPC

Met deze strategie kan Google automatisch biedingen verhogen voor zoekwoorden en producten die meer kans hebben op een klik of conversie.

Google Shopping Copy 14

Biedingen voor zoekopdrachten die minder waarschijnlijk leiden tot conversies, worden verlaagd.

Dit gebeurt door het gebruik van machine learning en historische prestatiegegevens.

Verbeterde CPC combineert de voordelen van handmatige biedingen met de voordelen van automatische optimalisatie om de prestaties van jouw campagne te verbeteren.

Doelvertoningspercentage

Met deze strategie sta je Google toe om automatisch je biedingen aan te passen, zodat je advertenties op de gewenste positie op de zoekresultatenpagina worden weergegeven.

Google Shopping Copy 23

Je kunt aangeven welk percentage van de tijd je advertenties op de eerste pagina van de zoekresultaten moeten verschijnen, of zelfs helemaal bovenaan.

Google zal vervolgens de biedingen automatisch aanpassen om dit doel te bereiken.

Het is een handige strategie om meer controle te hebben over de positie van je advertenties zonder dat je handmatig je biedingen hoeft aan te passen.

Klikken maximaliseren

Dit is een biedstrategie binnen Google Ads Shopping waarbij Google ernaar streeft om zo veel mogelijk klikken binnen het beschikbare budget te behalen.

Google Shopping Copy 15

Het is echt gericht op het maximaliseren van klikken naar de website, en niet zozeer op het behalen van conversies of het genereren van waardevolle leads.

Het is belangrijk om te blijven monitoren of de behaalde klikken ook daadwerkelijk van hoge kwaliteit zijn en resulteren in gewenste acties op de website.

Aantal conversies maximaliseren

Bij deze biedstrategie is het doel om zo veel mogelijk conversies te behalen binnen het door jou ingestelde budget.

Google Shopping Copy 20

Het systeem past automatisch de biedingen aan om de kans te vergroten dat een klik leidt tot een conversie in jouw webshop.

Het is belangrijk om goede instellingen te hebben voor conversietracking. Definiëer voor jezelf ook duidelijk je conversiedoelen voordat je deze biedstrategie gebruikt.

Deze biedstrategie kan worden ingezet met een doel-CPA en is niet te gebruiken bij Standaard shopping.

Conversiewaarde maximaliseren

Met deze strategie kan Google automatisch biedingen aanpassen om meer conversiewaarde te genereren.

Google Shopping Copy 21

Het is gericht op het maximaliseren van de opbrengst van de campagne en houdt rekening met factoren zoals de waarde van de producten en de kans op een conversie.

Het biedingsalgoritme past de biedingen aan om de meest waardevolle conversies te genereren binnen het opgegeven budget. Dit is een goede optie voor het behalen van doelstellingen op de lange termijn.

Deze biedstrategie kan worden ingezet met een doel-ROAS en is niet te gebruiken bij Standaard shopping.

Doel-CPA

Deze strategie is gericht op het behalen van een vooraf ingesteld conversiedoel voor een specifieke CPA (Cost per Acquisition).

Google Shopping Copy 22

Dit conversiedoel kan bijvoorbeeld een aankoop, een lead of een inschrijving zijn.

Het algoritme optimaliseert de biedingen op individuele zoekopdrachten om zo de kans op conversies te vergroten.

Doel-CPA is vooral geschikt voor adverteerders die hun budget efficiënt willen inzetten en hun conversies willen maximaliseren tegen een specifieke kostprijs.

Deze biedstrategie is alleen te gebruiken bij Standaard shopping.

Doel-ROAS

Met deze strategie kan Google biedingen automatisch aanpassen om een ​​doel-ROAS ('Return on Ad Spend', ofwel rendement op advertentieuitgaven) te bereiken.

Google Shopping Copy 16

Als adverteerder stel je een specifieke ROAS-doelstelling in en Google past vervolgens het bod aan om die doelstelling te bereiken. Deze biedstrategie is alleen te gebruiken bij Standaard shopping.

ROAS is een belangrijke prestatie indicator die aangeeft hoeveel omzet wordt gegenereerd voor elke euro die aan advertenties wordt uitgegeven.

Wanneer je dit meeneemt in je strategie, kan dit leiden tot meer winstgevende campagnes en een betere ROI (return on investment).

Ads strategie

Naast de biedingen, moeten ook jouw advertenties strategisch worden ingesteld.

Google biedt verschillende advertentiestrategieën om je te helpen jouw doelen te bereiken, waaronder:

Doelen instellen

Je kunt je doelen instellen, zoals het genereren van meer websiteverkeer of het verhogen van de verkoop.

Via machine learning wordt bepaald welke advertenties het meest effectief zijn om de geselecteerde doelen te bereiken. Biedingen worden automatisch aangepast om de best mogelijke resultaten te behalen.

Identificeer kansen

Google kan je helpen bij het identificeren van kansen om jouw advertenties te optimaliseren op basis van prestatiegegevens.

Je krijgt van Google suggesties voor potentiële optimalisaties op basis van de gegevens en prestaties van je account. Zo kan de strategie bijvoorbeeld aanbevelingen doen voor nieuwe zoekwoorden, advertentiegroepen, advertenties of biedingen om de prestaties te verbeteren.

Door deze aanbevelingen te evalueren en waar passend te implementeren, kun je de efficiëntie en effectiviteit van je campagnes verbeteren en meer resultaat behalen binnen jouw budget.

Blijf altijd kritisch nadenken, want elke strategie vereist een unieke aanpak.

Klantenmatch (customer match):

Met deze functie kun je jouw klantenlijsten uploaden om advertenties weer te geven aan mensen die eerder interactie hebben gehad met jouw merk.

Je kunt bijvoorbeeld een specifieke aanbieding sturen naar klanten die eerder al een aankoop hebben gedaan, of een loyaliteitsprogramma promoten bij klanten die regelmatig terugkeren.

Scripts

Google biedt een reeks scripts waarmee je jouw campagnes kunt automatiseren en optimaliseren. Het is ook mogelijk om aangepaste scripts te schrijven op basis van de specifieke behoeften van de campagne.

Meet resultaten (Google Ads/Analytics)

Om de prestaties van Google Shopping-campagnes te meten, kunnen adverteerders Google Ads en Google Analytics 4 gebruiken.

Google Shopping Copy 18

Hiermee kun je belangrijke statistieken analyseren, zoals klikken, conversies en kosten. Hier kunnen ook aangepaste rapporten aangemaakt worden om gewenste resultaten eenvoudig in kaart te brengen.

Productfeed

Zoals we eerder al zeiden is de productfeed een belangrijk onderdeel van Google Shopping.

Hierin staat alle informatie over producten, prijzen, verzendkosten en voorraad. Deze dient daarom compleet, geoptimaliseerd en up-to-date te zijn.

Identifiers

Je geeft producten in jouw feed bepaalde kenmerken mee, zoals bijvoorbeeld de identifiers [title], [description], [product_type], [sale_price], [shipping_price] en custom labels. Hiermee optimaliseer je jouw productfeed zodat de artikelen op de juiste manier en aan het juiste publiek worden getoond.

Bijvoorbeeld, met het kenmerk [product_type] maak je onderscheid in de verschillende producttypen binnen de feed. Dit is belangrijk omdat producten verschillende winstmarges hebben.

Een klik op een serviceproduct mag niet evenveel kosten als een waardevolle klik op een winstgevend product met een hoge marge. Daarom is het belangrijk om dit onderscheid duidelijk te maken in de productfeed.

Custom labels

Maak ook gebruik van custom labels. Hiermee kan jij de campagnes personaliseren zodat ze precies bij jouw producten en doelen aansluiten.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een custom label aan te maken voor producten met een winstmarge groter dan een bepaald bedrag.

Door alleen te adverteren met producten die dat label bevatten, vergroot je je winst.

Feedoptimalisatie programma

Jouw Google Shopping feed moet goed worden geoptimaliseerd. De feed bevat immers alle informatie die Google gebruikt om de advertenties weer te geven.

Hiervoor is een goed feedoptimalisatie programma beschikbaar, Channable.

Channable

Channable is een krachtig feed management platform waarmee je gemakkelijk productfeeds kunt beheren en optimaliseren.

Google Shopping Copy 24

Dit werkt niet alleen voor Google Shopping, maar ook voor andere kanalen, waaronder Facebook Ads, Microsoft Ads en Marketplaces zoals Amazon, bol.com, Marktplaats en vele andere.

Het stelt je in staat om jouw productinformatie te structureren, te verrijken en aan te passen.

Channable biedt ook krachtige automatiseringstools, zoals regels, filters en bid management, om het beheer van feeds en campagnes te vereenvoudigen en te versnellen.

Channable is beschikbaar in meerdere talen en wordt gebruikt door duizenden adverteerders en e-commerce bedrijven over de hele wereld.

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar we zien wel een aantal trends aankomen die relevant zijn wanneer je adverteert binnen Google Shopping.

 • Verdere groei van mobiele aankopen. Telefoons en tablets blijven een populair apparaat om online op te shoppen. Deze trend zal naar verwachting blijven groeien het aankomende jaar. Je zult dus moeten blijven investeren in mobiele optimalisatie en targeting voor jouw Google Shopping campagnes.

 • Toenemende integratie van machine learning. Google zal waarschijnlijk blijven investeren in het gebruik van machine learning algoritmen ter optimaliseren van Shopping campagnes. Hierdoor kun je geautomatiseerde biedstrategieën, doelgroepsegmentatie en andere targetingopties gebruiken om jouw campagnes te verbeteren.

 • Groeiende vraag naar duurzame producten. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar duurzame en milieuvriendelijke producten. Adverteerders die zich richten op deze trend kunnen profiteren van een groeiende vraag naar producten die voldoen aan de duurzaamheidsnormen.

 • Toename van spraakgestuurde zoekopdrachten. Met de groei van slimme speakers en digitale assistenten, zoals Google Assistant en Amazon Alexa, zul je je moeten aanpassen aan een toename van spraakgestuurde zoekopdrachten. Neem deze trend mee in je marketingstrategieën, zeker wanneer je bezig bent met je zoekwoordenonderzoek.

 • Verschuiving naar lokale zoekopdrachten. Mensen zoeken steeds vaker naar lokale producten en diensten. Je kunt hierop inspelen door jouw Google Shopping campagnes te richten op lokale zoekopdrachten.

 • De groei van videoadvertenties. Videoadvertenties worden steeds populairder en kunnen een krachtige manier zijn om consumenten te bereiken en te inspireren. Je kunt videoadvertenties inzetten om jouw producten en merk te promoten en om de betrokkenheid van potentiële klanten te vergroten. Door de opkomst en toenemende populariteit van short-form videocontent, zien we ook daar steeds meer advertentiemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan YouTube Shorts en Instagram Reels.

8. Conclusie

Google Shopping is een krachtig platform voor adverteerders die hun producten online willen verkopen.

Het biedt een visueel en makkelijk te gebruiken platform om producten op te presenteren aan potentiële klanten.

Tevens kun je gericht adverteren op basis van zoekwoorden en doelgroepen.

Het opzetten van een Google Shopping campagne lijkt in het begin misschien wat intimiderend. Maar de verschillende tools en strategieën die beschikbaar zijn binnen het platform bieden veel flexibiliteit en controle over de advertenties en de resultaten.

Hierdoor is het de moeite zeker waard.

Als adverteerder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Google Shopping.

Het platform is voortdurend aan het evolueren en er worden constant nieuwe functies geïntroduceerd.

Het is ook essentieel om regelmatig de prestaties van je campagnes te evalueren en aan te passen waar nodig om ervoor te zorgen dat je optimaal rendement behaalt.

Ten slotte is feedoptimalisatie een essentieel onderdeel van het beheren van een succesvolle Google Shopping campagne.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw productfeed correct is geconfigureerd en dat de informatie relevant en up-to-date is.

Feed optimalisatie programma's zoals Channable kunnen je helpen bij het automatiseren van veel van deze taken.

Nu zijn we heel benieuwd wat je hiervan hebt geleerd.

Welke biedstrategie past het beste bij jouw doelen en welke advertentiestrategie spreekt jou het meeste aan? Neem contact met ons op of deel deze gids op social media! Heb je hulp nodig van een online marketingbureau in Amsterdam, dan kunnen wij jou zeker helpen!

Advies over jouw Ads-strategie?

 • Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
 • Heldere Ads-strategie op maat
 • 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis
Vraag een gratis analyse aan