Brandfirm logo
NL EN

Alles over voice search in 2024

In deze gids legt Brandfirm je alles in begrijpelijke taal uit over voice search in 2024. Met deze voice search gids bij de hand lukt het jou ook.

Leestijd: 22 minuten
Laatste update: 20 december 2023

Na het lezen van dit artikel weet jij

 • Wat voice search is en waarom het belangrijk is om erop in te spelen
 • Welke tools van voice search gebruikmaken
 • Welke 8 SEO-strategieën je voor voice search kunt inzetten
 • Welke trends we voor voice search voorspellen
 • Wat de rol van GDPR bij voice search is
 • Hoe je met contentmarketing op voice search kunt inspelen

De afgelopen jaren is de manier waarop we informatie opvragen en communiceren met technologie drastisch veranderd. 

Deze beweging is op gang gekomen door de introductie van spraakgestuurde assistenten zoals Siri, Google Assistent en Alexa. Deze technologieën worden aangedreven door voice search.

Voice search is de mogelijkheid om te zoeken op internet door middel van gesproken commando's, in plaats van traditionele tekstuele zoekopdrachten.

Maar wat is voice search precies en waarom is het belangrijk voor jou als ondernemer? In dit artikel zullen we de opkomst van voice search bespreken en dieper ingaan op hoe deze technologie werkt.

We zullen ook de verschillen bespreken tussen voice search en traditioneel zoeken. Evenals de impact van voice search op SEO.

Voice search Copy 18

We delen praktische tips en strategieën die jij kunt gebruiken om je voor te bereiden op de toekomst van voice search. 

Maar laten we eerst eens kijken naar enkele statistieken en feiten met betrekking tot de opkomst van deze revolutionaire technologie.

Voice search is een manier van zoeken door middel van spraakgestuurde zoekopdrachten. 

In plaats van het intypen van zoekopdrachten op een apparaat, zoals een computer of mobiele telefoon, spreken gebruikers hun zoekopdrachten uit tegen slimme assistenten. 

Denk hierbij aan Siri, Google Assistent of Alexa. Deze assistenten vertalen vervolgens de spraakopdrachten in zoekopdrachten en leveren je relevante resultaten.

Simpelweg spreken in plaats van typen. Handig en tijdbesparend! Het is alsof je een persoonlijke assistent hebt die altijd beschikbaar is om je vragen te beantwoorden.

Voice search Copy 13

Denk bijvoorbeeld aan het vragen van de weersverwachting voor morgen, het opzoeken van een recept of het vinden van de dichtstbijzijnde kapper in de buurt. In plaats van het typen op een toetsenbord of scherm, kun je eenvoudigweg een vraag stellen en binnen enkele seconden een antwoord krijgen. Dit maakt voice search niet alleen handig, maar ook veel sneller dan traditionele zoekopdrachten.

Bovendien maakt het gebruik van voice search het ook mogelijk om handsfree te zoeken, bijvoorbeeld tijdens het rijden of koken.

Voice search heeft een enorme impact op de manier waarop mensen zoeken naar informatie, producten en diensten. Het is gebruiksvriendelijk, snel en laagdrempelig voor mensen om uit te proberen. Tevens is voice search heel handig voor ouderen en mensen met een lichamelijke of visuele beperking.

De populariteit van voice search is heel interessant voor ondernemers! Als je niet aanwezig bent in de spraakgestuurde resultaten, loop je potentieel een groot deel van je doelgroep mis.

Daarom is het cruciaal om als ondernemer te begrijpen hoe voice search werkt. Met die kennis kun je jezelf beter positioneren om te worden gevonden in spraakgestuurde zoekopdrachten.

In dit artikel gaan we dieper in op de ins en outs van voice search en hoe je hierop kunt inspelen om goed vindbaar te zijn.

De opkomst van voice search

Voice search is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en zal naar verwachting blijven groeien. In 2019 werd bijvoorbeeld al meer dan 20% van de zoekopdrachten uitgevoerd via voice search en dit aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen.

Voice search Copy 2

Bovendien gebruikt in 2024 bijna de helft van de volwassenen in de Verenigde Staten al spraakgestuurde assistenten zoals Siri en Google Assistent, blijkt uit dit onderzoek.

De populariteit van voice search kan worden verklaard door de voordelen die het biedt:

 • Het is een snellere en handigere manier om informatie te verkrijgen. In plaats van het typen van zoekopdrachten, kunnen gebruikers simpelweg hun stem gebruiken om te zoeken naar wat ze nodig hebben.

 • Voice search maakt het mogelijk om op natuurlijke wijze te communiceren met technologie. Dit biedt een meer intuïtieve en persoonlijke gebruikerservaring.

 • Het is handsfree, wat handig is voor mensen die bijvoorbeeld aan het koken zijn of autorijden.

 • Het gebruik van voice search kan indirect zelfs bijdragen aan de veiligheid op de weg, omdat het gebruik van de handen voor andere taken wordt verminderd.

Een voorbeeld van hoe voice search werkt, is bijvoorbeeld het vragen van een spraakgestuurde assistent om het weer te controleren. In plaats van te typen "weer in Amsterdam", kan de gebruiker simpelweg vragen "wat is het weer in Amsterdam vandaag?". 

De spraakgestuurde assistent zal dan het antwoord teruggeven in een natuurlijke taal.

Voice search Copy 3

Advies nodig over SEO?

 • Ontvang een gratis analyse met verbeterpunten voor je SEO-strategie
 • We besteden 4-6 uur aan de analyse

3. Voice search tools

Er zijn verschillende voice search tools die dagelijks worden gebruikt door miljoenen mensen over de hele wereld.

Enkele populaire voorbeelden zijn:

Siri (Apple): Siri is een persoonlijke assistent die beschikbaar is op alle Apple apparaten. Siri kan verschillende taken uitvoeren, zoals het versturen van berichten, het bellen van contacten en het beantwoorden van vragen.

Voice Search

Google Assistent: vergelijkbaar met Siri, maar beschikbaar op Android apparaten. Google Assistent kan ook verschillende taken uitvoeren en vragen beantwoorden.

Voice Search Copy

Alexa (Amazon): een spraakgestuurde assistent die in staat is om apparaten in huis te bedienen, muziek af te spelen, boodschappenlijstjes te maken en nog veel meer.

Voice Search Copy 19 2

Cortana (Microsoft): een assistent die beschikbaar is op Windows apparaten. Cortana kan verschillende taken uitvoeren en vragen beantwoorden.

Voice Search Copy 1

Bixby (Samsung): een persoonlijke assistent die beschikbaar is op Samsung apparaten. Bixby kan, net als de hierboven genoemde assistenten, taken uitvoeren en jouw vragen beantwoorden.

Voice Search Copy 18 2

Deze voorbeelden laten zien dat voice search niet beperkt is tot alleen mobiele apparaten. Het wordt ook gebruikt op slimme speakers en andere smart apparaten in huis.

4. Waarom is voice search belangrijk?

Inmiddels hebben we gezien dat voice search steeds populairder wordt en dat het aantal spraakgestuurde zoekopdrachten in hoog tempo groeit. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk voor gebruikers en ondernemers?

Hieronder vind je een aantal redenen:

 • Snelheid: Voice search is sneller dan het typen van een zoekopdracht. Je hoeft alleen maar een vraag te stellen en de assistent zal je direct een antwoord geven. Dit is vooral handig als je onderweg bent en geen tijd hebt om te typen.

 • Gemak: Voice search is veel gemakkelijker dan typen. Je hoeft geen moeite te doen om de juiste spelling te vinden. En je kunt je handen vrij houden om andere dingen te doen terwijl je zoekt. Handig wanneer je net met je handen in de sop zit en even een andere playlist aan wilt zetten!

 • Personalisatie: Door het gebruik van spraakgestuurde assistenten krijgen gebruikers meer gepersonaliseerde zoekresultaten. Dit komt doordat de assistenten de voorkeuren van de gebruiker kunnen onthouden en zo beter kunnen inspelen op hun behoeften.

 • Toekomst van zoeken: Experts voorspellen dat voice search in de toekomst steeds belangrijker zal worden. Door nu al te investeren in een goede voice search strategie, ben je als ondernemer klaar voor de toekomst en kun je een voorsprong nemen op je concurrenten.

Kortom, voice search biedt veel voordelen voor zowel gebruikers als ondernemers en het is belangrijk om hierop in te spelen. In de rest van deze gids zullen we verder ingaan op hoe voice search verschilt van het 'normale zoeken'. Tevens kijken we naar hoe het werkt en wat je kunt doen om je merk te positioneren voor voice search.

5. Waarin verschillen voice search en het 'normale zoeken'?

Voice search verschilt van het 'normale zoeken' doordat het wordt aangedreven door gesproken taal in plaats van getypte zoekopdrachten. Bij het typen van een zoekopdracht gebruikt de gebruiker sleutelwoorden om de zoekresultaten te beperken en de meest relevante informatie te vinden.

Voice search Copy 14

Bij voice search wordt de zoekopdracht echter verwerkt als een natuurlijke taalvraag, vergelijkbaar met hoe je tegen iemand zou praten.

Dit betekent dat zoekresultaten bij voice search meer gericht zijn op het beantwoorden van de specifieke vraag van de gebruiker. 

Er wordt niet simpelweg verwezen naar websites die de zoektermen bevatten. Bovendien gebruikt voice search vaak andere bronnen dan tekstuele zoekopdrachten. 

Voice search geeft vooral directe antwoorden en visuele beelden. Zoals grafieken, die informatie weergeven in een meer gestructureerde en visueel aantrekkelijke indeling.

Voice search Copy 4

Ontvang gratis groeitips

 • +5.000 ondernemers gingen je voor. Het is dan ook gratis.

Voice search werkt door middel van spraakherkenningstechnologie die de stem van de gebruiker opvangt en deze omzet in tekst. Deze tekst wordt vervolgens gebruikt als zoekopdracht in een zoekmachine, waarna de resultaten worden teruggegeven aan de gebruiker. 

Bij het uitvoeren van een voice search wordt er gebruikgemaakt van gesproken taal, dus de opdracht is natuurlijker en conversationeler van aard.

Het proces van voice search begint met het activeren van de spraakgestuurde assistent. Op de meeste smartphones, speakers of andere smart apparaten is zo'n assistent te vinden. 

Je kunt de assistent activeren door een specifiek woord of zin te zeggen, zoals "Hey Siri" voor Apple's Siri of "Hey Google" voor Google Assistent.

Vervolgens kan de gebruiker een vraag stellen of een zoekopdracht uitvoeren. Bij het uitvoeren van een zoekopdracht zal de spraakgestuurde assistent de gesproken vraag doorsturen naar de zoekmachine van de betreffende assistent. De zoekmachine zal dan zoekresultaten terugsturen naar de gebruiker, vaak in de vorm van een gesproken antwoord.

Voorbeelden van voice search

Je weet nu hoe voice search werkt. Maar hoe gebruik je het in de praktijk?

Een voorbeeld van voice search zou zijn als iemand aan Google Assistent vraagt: "Waar is het dichtstbijzijnde sushi restaurant?"

De assistent zal dan de locatie van de gebruiker bepalen en vervolgens zoekresultaten terugsturen die betrekking hebben op sushi restaurants in de buurt. De assistent kan vervolgens ook informatie geven over de openingstijden, recensies en de routebeschrijving naar het gekozen restaurant.

Voice search Copy 15

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van mogelijke voice search opdrachten op een rijtje gezet. Hiermee krijg je een idee van de veelzijdigheid van deze functie en kun je bepalen welke type opdracht potentie kent voor jouw bedrijf.

 • Weer-gerelateerd, bijvoorbeeld: "Wat is de weersvoorspelling van vandaag?", "Hoelang nog tot het gaat regenen?", of "Hoeveel graden wordt het morgen in Utrecht?"

Voice search Copy 5
 • Reisinformatie, bijvoorbeeld: "Wat is de snelste weg naar het centrum van Den Bosch?", "Hoeveel files staan er op de A2?", of "Waar zit de dichtstbijzijnde drogist?".

Voice search Copy 11
 • Openingstijden, bijvoorbeeld: "Tot hoe laat is [restaurant] open?", "Tot hoe laat is de koopavond in het winkelcentrum?" of "Is [winkel] open op Tweede Paasdag?".

Voice search Copy 6
 • Muziek-gerelateerd, zoals: "Speel [liedje] af", of "Wat zijn de lyrics van [liedje]?".

Voice search Copy 8
 • Agenda-gerelateerd, zoals: "Stel een herinnering in voor mijn kappersafspraak van volgende week", of "Wanneer moet ik weer naar de tandarts?".

Voice search Copy 10
 • Kennis-gerelateerd, zoals: "Wat is de betekenis van [woord]?", "Hoe oud is de stad Rome?", of "Wanneer kwam [boek of film] uit in Nederland?"

Voice search Copy 12
 • Berekeningen, zoals: "Hoe splitsen we een rekening van €126,75 door drie personen?", "Wat is 21% van 569?', of "Hoeveel liter water kan er in een badkuip van 180x80cm?"

Voice search Copy 9
 • Koken-gerelateerd, zoals: "Wat is het recept voor shakshuka?", "Hoelang moeten groene asperges in een bamboe stoombakje?", of "Welke kruiden zijn lekker op zoete aardappel?"

Voice search Copy 25
 • Nieuws-gerelateerd, zoals: "Wat zijn de highlights van het nieuws van vandaag?", of "Wat is het laatste nieuws over [onderwerp]?".

Voice search Copy 7

En zo zijn er nog veel meer soorten zoekopdrachten.

Het is belangrijk om te weten dat de mogelijkheden van voice search voortdurend toenemen en dat steeds meer bedrijven zich richten op het optimaliseren van hun content voor voice search opdrachten.

Natuurlijk wil jij dat jouw website goed vindbaar is via voice search. Het optimaliseren van je website voor voice search is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website hoog scoort in de zoekresultaten van stemgestuurde zoekopdrachten. Maar hoe pak je dat aan?

Hieronder vind je acht SEO strategieën die je kunt toepassen om jouw website te optimaliseren voor voice search.

1. Gebruik long-tail zoekwoorden

Bij voice search worden vaak langere zoekopdrachten gebruikt dan bij tekstuele zoekopdrachten. Dit komt doordat mensen bij voice search meer natuurlijke taal gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je je SEO strategie aanpast en longtail zoekwoorden gebruikt.

Voice search Copy 19

Dit zijn zoekwoorden die uit meer dan twee woorden bestaan. Door deze long-tail zoekwoorden te gebruiken, vergroot je de kans dat jouw website getoond wordt bij een relevante voice search opdracht.

2. Optimaliseer voor lokale zoekopdrachten

Veel voice search opdrachten hebben betrekking op lokale zoekopdrachten, zoals "Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?" of "Hoe laat opent het restaurant om de hoek?". 

Het is daarom belangrijk dat je website geoptimaliseerd is voor lokale zoekopdrachten. 

Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van lokale zoekwoorden en door je Google My Business profiel te optimaliseren. Lees voor meer informatie ons artikel over lokale SEO.

Voice search Copy 21

3. Update je Google Business profiel

Een Google Business Profiel is een manier om Google te laten weten dat je bedrijf op een bepaalde plek is gevestigd. 

Wanneer iemand Google vraagt naar relevante bedrijven in de omgeving, dan heb je grotere kans om naar voren te komen. 

Dit gaat hand in hand met de optimalisatie voor lokale zoekopdrachten.

Voice search Copy 22

4. Maak gebruik van FAQ's

Veel voice search opdrachten hebben betrekking op vragen, zoals "Hoe maak ik een appeltaart?" of "Wat zijn de openingstijden van het museum?". 

Door gebruik te maken van FAQ pagina's kun je deze vragen beantwoorden op je website. Hierdoor vergroot je de kans dat je website getoond wordt bij voice search opdrachten.

5. Gebruik natuurlijke gesprekstaal in je content

De vragen en zoekopdrachten via voice search worden in de meeste gevallen op een natuurlijke manier verwoord. Zoals je ook een vraag zou stellen aan een persoon. Iemand zal eerder vragen 'wat is het dichtstbijzijnde restaurant?', dan enkel 'restaurant dichtbij'. 

De kale zoekopdrachten die men intypt in Google zien er dus anders uit dan voice search opdrachten. Dit is alleen maar positief voor jouw content. 

Je hoeft nu geen creatieve manieren te verzinnen om droge zoektermen op een natuurlijke manier in je koppen en paragrafen te verwerken. De copy mag geschreven worden op een manier hoe je zou praten als je face to face zou zijn met de lezer.

Voice search Copy 20

6. Optimaliseer voor mobiele gebruikers

De meeste verbale zoekopdrachten worden uitgevoerd via een mobiel apparaat. 

Het is daarom extra belangrijk om de mobiele versie van jouw website helemaal in orde te hebben. 

Zorg dus voor een responsive website, test of alles goed wordt weergegeven op mobiel en blijf dit regelmatig controleren en optimaliseren. Lees voor meer informatie ons artikel over mobile SEO.

7. Zorg voor een snelle laadtijd van je website

Een van de belangrijkste aspecten van voice search is dat zoekopdrachten vaak plaatsvinden op mobiele apparaten.

Het is daarom belangrijk dat je website snel laadt op deze apparaten.

Een trage website kan er namelijk voor zorgen dat gebruikers afhaken en naar een andere website gaan. Dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor je SEO score, waardoor je lager verschijnt in de zoekresultaten.

Zorg er daarom voor dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten en dat deze snel laadt. Hierover lees je meer in ons websitesnelheid artikel.

Voice search Copy 24

8. Implementeer structured data op een correcte manier

Door het toevoegen van schema markup aan webpagina's, wordt de inhoud gestructureerd en georganiseerd. 

Hierdoor kunnen zoekmachines en voice assistants deze beter begrijpen en interpreteren. Een specifieke vorm van structured data is 'speakable'. Dit geeft aan welke delen van een webpagina kunnen worden voorgelezen door voice assistants. 

Het gebruik van speakable structured data kan er dus voor zorgen dat je hoger rankt op spraakgestuurde zoekopdrachten.

Voice search Copy 23

En ook hier hebben we een zeer uitgebreid artikel over geschreven: structured data.

Door deze strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je website beter vindbaar is via voice search. Daarmee kun je beter voldoen aan de behoeften van gebruikers. 

Voice search wordt steeds belangrijker, dus het is nooit te laat om te beginnen met optimaliseren voor deze opkomende technologie.

8. Voice search checklist voor content marketing

In de wereld van content marketing is het van belang om voorop te blijven lopen bij de nieuwste trends en technologieën. 

Met de opkomst van voice search wordt het steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat je content goed vindbaar is voor spraakgestuurde zoekopdrachten.

Het creëren van een voice search-vriendelijke contentstrategie

Hieronder vind je een handige checklist die je af kunt gaan om een voice search-vriendelijke contentstrategie te creëren:

 • Focus op long-tail zoekwoorden: In tegenstelling tot getypte zoekopdrachten zijn spraakgestuurde zoekopdrachten meestal langer en natuurlijker van aard. Richt je daarom op long-tail zoekwoorden en zinnen die een specifieke vraag of behoefte van de gebruiker weergeven.

 • Geef antwoord op vragen: Een groot deel van de voice search zoekopdrachten bestaat uit vragen. Door je content te richten op het beantwoorden van veel voorkomende vragen in je branche, vergroot je de kans dat jouw content verschijnt bij spraakgestuurde zoekopdrachten.

 • Optimaliseer voor featured snippets: Wanneer Google een antwoord op een vraag kan vinden in jouw content, kan dit worden weergegeven als een featured snippet bovenaan de zoekresultaten. Door je content te optimaliseren voor featured snippets, maak je je content nog beter vindbaar voor spraakgestuurde zoekopdrachten.

 • Maak gebruik van natuurlijke taal en tone-of-voice: Bij voice search draait het om natuurlijke taal en een menselijke toon. Zorg ervoor dat je content geschreven is in een natuurlijke, conversatie-achtige toon die aansluit bij de manier waarop mensen vragen stellen en antwoorden verwachten.

 • Optimaliseer voor lokale zoekopdrachten: Een groot deel van de voice search zoekopdrachten heeft betrekking op lokale informatie, zoals openingstijden en locaties van bedrijven. Zorg er daarom voor dat je je content optimaliseert voor lokale zoekopdrachten, bijvoorbeeld door je adres en openingstijden duidelijk te vermelden.

Het is belangrijk om te onthouden dat voice search nog steeds in ontwikkeling is. 

Er valt nog veel te ontdekken over hoe gebruikers spraakgestuurde zoekopdrachten inzetten en welke rol voice search zal spelen in de toekomst van content marketing. 

Door te focussen op deze stappen kun je je content alvast voorbereiden op de toekomst. Zo versterk je je positie in de zoekresultaten van zowel getypte als spraakgestuurde zoekopdrachten.

Voice search blijft zich ontwikkelen en heeft een steeds grotere impact op ons dagelijks leven en de manier waarop we informatie zoeken. 

Laten we enkele trends bespreken die relevant zijn voor voice search. 

Mogelijk spelen deze een rol bij het ontwikkelen van een effectieve voice search strategie voor jouw website.

Enkele voice search trends om in de gaten te houden:

 • Geïntegreerde assistenten: Voice assistenten zullen steeds meer worden geïntegreerd in apparaten en diensten, waardoor voice search nog toegankelijker wordt.

 • Lokale voice search: Steeds meer mensen gebruiken voice search voor lokale zoekopdrachten. Dit betekent dat lokale SEO nog belangrijker wordt.

 • Conversational AI: Conversational AI zal een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van voice search. Chatbots en virtuele assistenten zullen steeds beter worden in het begrijpen van natuurlijke taal en het geven van zinvolle antwoorden.

 • Personalisatie: Voice assistenten zullen steeds beter worden in het begrijpen van de voorkeuren en behoeften van individuele gebruikers. Hierdoor kunnen ze steeds betere en gepersonaliseerde antwoorden geven. Dit betekent dat jij je moet richten op personalisatie in je SEO strategieën. Zo blijf je relevant voor individuele gebruikers.

Het belang van spraakgestuurde content

Spraakgestuurde content wordt steeds belangrijker naarmate voice search zich verder ontwikkelt. Gebruikers willen gemakkelijk en snel toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een scherm of toetsenbord.

Door spraakgestuurde content te creëren die is geoptimaliseerd voor voice search, kun je ervoor zorgen dat jouw merk goed wordt gevonden. En dat je klanten op de juiste manier worden bediend.

Maar wat zijn belangrijke aspecten van spraakgestuurde content waar je rekening mee moet houden? Hoe zit het bijvoorbeeld met de bescherming van de privacy van de gebruiker?

10. Voice search en privacy

Met de opkomst van voice search en spraakgestuurde assistenten, wordt er steeds meer data verzameld door deze systemen. 

Dit heeft gevolgen voor de privacy van gebruikers en roept vragen op over hoe deze data wordt gebruikt.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van voice search voor privacy? Laten we daar eens in duiken.

Daarnaast geven we graag wat tips over hoe je je privacy kunt beschermen bij het gebruik van deze technologie.

Hoe zit het met de veiligheid van voice search?

Hoewel voice search steeds populairder wordt, hebben sommige mensen hun zorgen geuit over de veiligheid ervan.

Een van de grootste punten is de mogelijkheid dat spraakopdrachten zouden kunnen worden afgeluisterd en opgenomen zonder toestemming. Dit kan gebeuren als gevolg van bugs in de software of als gevolg van opzettelijke pogingen om de privacy van gebruikers te schenden.

Voice search Copy 16

Er zijn echter verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om de veiligheid van voice search te waarborgen. 

Een daarvan is om alleen spraakgestuurde assistenten te gebruiken die zijn ontwikkeld door gerenommeerde bedrijven. Beperk je dus tot assistenten die een goede reputatie hebben op het gebied van privacy en beveiliging, zoals degenen die we eerder in deze gids noemden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de software en apparaten die worden gebruikt, altijd up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches.

De rol van de GDPR bij voice search

De General Data Protection Regulation (GDPR) is een Europese wetgeving die in mei 2018 van kracht is gegaan. Met als doel de privacy van gebruikers te beschermen. 

De wetgeving is van toepassing op alle bedrijven die persoonsgegevens van Europese burgers verwerken, ongeacht waar deze bedrijven gevestigd zijn.

Bij voice search speelt de GDPR een belangrijke rol, omdat spraakopdrachten vaak persoonlijke informatie bevatten. Denk aan namen, adressen en telefoonnummers.

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de GDPR voorschriften en dat ze de persoonlijke informatie van gebruikers op een veilige en verantwoorde manier verwerken.

Wanneer de GDPR niet wordt nageleefd, kunnen hoge boetes worden gegeven en je reputatie kan ernstig worden geschaad.

Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van de GDPR voorschriften en ervoor zorgt dat je volledig voldoet aan de wetgeving. Zeker met de intrede van voice search.

11. Voice search en de toekomst

Voice search heeft inmiddels zijn plaats gevonden in ons dagelijks leven. De verwachting is dat het alleen maar belangrijker zal worden in de toekomst.

Er zijn ons een aantal ontwikkelingen en trends opgevallen, die relevant zijn voor de toekomst van voice search. Namelijk:

 • Nog betere natuurlijke taalverwerking. Een van de grootste uitdagingen voor voice search is de kwaliteit van de natuurlijke taalverwerking (natural language processing, NLP). In de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van machine learning en kunstmatige intelligentie om de NLP van voice search te verbeteren. Dit betekent dat de assistenten steeds beter in staat zullen zijn om de betekenis achter een zoekopdracht te begrijpen en de juiste resultaten te geven.

 • Longtail zoekwoorden zijn belangrijker. Een van de belangrijkste veranderingen die voice search met zich meebrengt, is dat zoekopdrachten vaak langer en specifieker zijn dan traditionele zoekopdrachten. Dit komt omdat mensen vaak natuurlijke taal gebruiken wanneer ze een spraakgestuurde zoekopdracht uitvoeren, in plaats van enkele zoekwoorden in te typen. Dit betekent dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor long-tail zoekwoorden. En er zijn nieuwe kansen voor specifieke zoekopdrachten die voorheen niet zo populair waren. Neem dit dus mee in je zoekwoordenonderzoek!

 • De opkomst van slimme speakers. Slimme speakers zoals de Amazon Echo, Google Home en Apple HomePod zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Deze speakers zijn niet alleen geschikt voor voice search, maar kunnen ook andere taken uitvoeren. Denk aan het afspelen van muziek, het regelen van slimme apparaten in huis en het geven van nieuwsupdates. In de toekomst zullen deze speakers alleen maar slimmer worden en nog meer geïntegreerd worden in ons dagelijks leven. Nog even en we kunnen niet meer zonder.

 • Meer lokale en gepersonaliseerde resultaten. Met de opkomst van voice search zullen de zoekopdrachten steeds lokaler en gepersonaliseerder worden. Voice search wordt vaak gebruikt voor het vinden van lokale bedrijven en restaurants, en de resultaten worden dan ook vaak bepaald op basis van de locatie van de gebruiker. Daarnaast zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van gepersonaliseerde resultaten op basis van het zoekgedrag en de interesses van de gebruiker. Dit betekent dat het nog belangrijker wordt om de inhoud van een website te optimaliseren voor de specifieke zoekwoorden en zoekopdrachten die relevant zijn voor de doelgroep. Blijf dus werken aan je vindbaarheid, door middel van zowel on-page SEO als off-page linkbuilding.

 • De opkomst van voice commerce. Een trend die we de komende jaren steeds vaker zullen zien is voice commerce. Dit houdt in dat gebruikers via voice search producten kunnen bestellen en afrekenen. Bedrijven zoals Amazon en Walmart zijn hier al volop mee bezig en het is dan ook te verwachten dat steeds meer bedrijven zullen volgen. Dit brengt de uitdaging met zich mee om een goede gebruikerservaring te bieden via voice search.

 • Verdere integratie in smart homes. Voice search is niet alleen beperkt tot de smartphone of slimme speakers, maar kan ook gebruikt worden voor het bedienen van andere slimme apparaten in huis. Denk maar aan voice gestuurde gordijnen die op commando open of dicht gaan, of de verlichting of thermostaat die naar je stem luistert. In de toekomst zal de integratie van voice search in onze huishoudens alleen maar verder toenemen.

 • Voice search in nieuwe talen. Momenteel is voice search voornamelijk beschikbaar in de meest gesproken talen, zoals Engels, Spaans en Chinees. Hoewel we het in Nederland ook steeds verder zien uitbreiden. In de toekomst zal voice search beschikbaar worden in steeds meer talen, waardoor het toegankelijk wordt voor een nog grotere groep mensen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn wanneer je internationaal opereert en je content wilt optimaliseren op globaal niveau.

12. Voice search en conversational AI

In de toekomst zal voice search waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van conversational AI (artificial intelligence). 

Conversational AI gaat over het creëren van interactieve chatbots en digitale assistenten die steeds beter kunnen communiceren met mensen in gesproken taal. 

Hierover schreven we laatst een artikel: AI copywriting.

Met voice search en andere spraaktechnologieën kunnen bedrijven waardevolle informatie verzamelen over de manier waarop mensen zoeken en communiceren.

Dit kan leiden tot verdere ontwikkelingen in machine learning, natuurlijke taalverwerking en AI.

Er komen dus nog heel interessante ontwikkelingen aan. We raden iedereen aan om hiervan op de hoogte te blijven en online strategieën hierop te blijven aanpassen.

13. Tot slot

In de wereld van SEO is de relevantie van voice search de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. 

Toch laten veel ondernemers nog steeds kansen liggen om zich hierop voor te bereiden. Dit gebeurt grotendeels onbewust, omdat velen nog niet op de hoogte zijn van hoe ze kunnen inspelen op deze trend.

Voor jou is het dus belangrijk om te begrijpen hoe voice search werkt en hoe het de manier waarop we zoeken, vinden en consumeren van informatie verandert. Door deze kennis te gebruiken en de juiste strategieën toe te passen, kun je een voorsprong behalen op de concurrentie.

Inmiddels heb je geleerd hoe voice search werkt en hoe het verschilt van traditionele zoekopdrachten. 

We hebben acht strategieën besproken om je SEO te optimaliseren voor voice search, en we hebben inzicht gegeven in hoe je je merk kunt positioneren voor voice search in je content marketing. Bovendien weet je nu welke trends er momenteel spelen en ben je op de hoogte van de toekomst van voice search, en de impact ervan op het dagelijks leven en privacy.

Nu is het aan jou om deze kennis toe te passen en je SEO strategie te verbeteren. Begin met het implementeren van een aantal van de strategieën die we hebben besproken en meet de resultaten.

Hoe ga je om met de toekomst van voice search en hoe pas je dit toe in je bedrijfsstrategie? Het is essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in voice search om voorop te blijven lopen in jouw branche.

Wat ga jij als eerste oppakken om je bedrijf klaar te maken voor de toekomst van voice search?

Als je er niet uitkomt, gaan wij graag als online marketingbureau Amsterdam voor je aan de slag. 

Advies over jouw SEO-strategie?

 • Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
 • Heldere SEO-strategie op maat
 • 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis
Vraag een gratis analyse aan