Brandfirm logo
NL EN

Alles over AI copywriting in 2024

In deze gids legt Brandfirm je alles in begrijpelijke taal uit over AI copywriting in 2024. Met deze AI copywriting gids bij de hand lukt het jou ook.

Leestijd: 24 minuten
Laatste update: 20 december 2023

Na het lezen van dit artikel weet jij

 • wat AI copywriting eigenlijk is 
 • wat de voordelen en nadelen van AI copywriting zijn
 • hoe je AI copywriting optimaal kunt gebruiken
 • wat de 5 beste AI copywriting tools op dit moment zijn
 • wat het effect van AI copywriting op SEO is
 • hoe de toekomst voor AI copywriting eruit ziet

Als tekstschrijver is het wellicht een eng idee dat je over een x aantal jaren vervangen kunt worden door een robot. Met de huidige ontwikkelingen rondom AI, lijkt dat moment steeds dichterbij te komen! Daarom is het hoog tijd om die angst onder ogen te komen en alles te leren wat er te leren valt over AI copywriting.

Met onze ervaring in het schrijven van overtuigende teksten weten we precies wat er omgaat in het hoofd van een tekstschrijver. We begrijpen dus de onzekerheid die dit onderwerp mogelijk kan oproepen.

Herken jij je daar ook in? Dan is deze gids voor jou geschreven! Want ook wij tekstschrijvers kunnen ons voordeel halen uit de ontwikkeling van AI content. Let maar op!

1. Korte introductie van AI

Wat is artificial intelligence (AI)?

Kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence (AI), is het vermogen van een computersysteem om van zijn omgeving te leren. Het is een tak van computerwetenschap die zich richt op het creëren van intelligente machines die kunnen denken en handelen als mensen.

AI bestaat al tientallen jaren, maar recente ontwikkelingen hebben het veel krachtiger en nuttiger gemaakt. Het wordt gebruikt op vele gebieden, waaronder medische diagnose, autonome voertuigen, robotica, beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking (NLP) en machinaal leren.

Kortgezegd zijn AI tools systemen die kunnen leren van hun omgeving. Ze kunnen beslissingen nemen op basis van gegevens en communiceren met mensen in natuurlijke taal. 

AI leert uit ervaring en kan zich in de loop der tijd verbeteren met feedback uit de omgeving of van de gebruiker.

AI heeft al veel sectoren gerevolutioneerd, zoals de gezondheidszorg, financiën, vervoer, logistiek, detailhandel en gaming. Naarmate AI geavanceerder en capabeler wordt, zal het steeds belangrijker worden in alle sectoren.

2. Introductie van AI copywriting

Wat is AI copywriting?

AI copywriting is een revolutionaire manier om content te produceren voor marketing, reclame en klantenservice. Het maakt gebruik van AI algoritmen om menselijk leesbare tekst uit gegevens te genereren. 

Met deze technologie kunnen bedrijven gepersonaliseerde inhoud creëren, geoptimaliseerd voor de behoeften van hun klanten.

AI copywriting

Advies nodig over AI copywriting?

 • Ontvang een gratis analyse met verbeterpunten voor je contentstrategie
 • We besteden 4-6 uur aan de analyse

Het maakt gebruik van NLP-technieken (natural language processing) om snel en nauwkeurig teksten te genereren. Door bestaande content te analyseren, kunnen AI content generators tekst produceren wat is afgestemd op de interesses van de doelgroep. 

De beste AI tools hebben ook kennis van SEO, zodat ze hun werk kunnen optimaliseren voor zoekmachines.

Het AI copywritingproces begint met het verzamelen van relevante gegevens over de doelgroep. Dit omvat informatie zoals demografische gegevens, interesses, aankoopgeschiedenis en online zoekgedrag. 

Het AI algoritme gebruikt deze gegevens vervolgens om aangepaste inhoud te creëren die direct aansluit bij de interesses en behoeften van de klant. 

Door gebruik te maken van AI-gestuurde inzichten, kunnen bedrijven krachtige berichten opstellen die betrokkenheid en conversies stimuleren.

AI copywriting stelt marketeers ook in staat om vervelende taken als zoekwoordenonderzoek, SEO-optimalisatie en redactie te automatiseren. 

Hierdoor besparen ze tijd en middelen en kunnen ze zich concentreren op het creëren van boeiende content die aanslaat bij hun publiek. Bovendien kunnen merken dankzij AI copywriting sneller dan ooit inspelen op veranderende trends en consumentenvoorkeuren.

Kortom, AI copywriting is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven die de concurrentie voor willen blijven en hun marketinginspanningen willen maximaliseren. 

Door datagestuurde inzichten te combineren met creatieve content creatie kunnen merken gepersonaliseerde teksten produceren die hun doelgroep op een ongekend niveau betrekt.

Hoe is AI copywriting ontstaan?

Het concept van AI copywriting begon al in 2015, toen bedrijven begonnen te experimenteren met het gebruik van AI om digitale content te creëren. 

Rond die tijd werd ook de Natural Language Generation (NLG) technologie ontwikkeld. Dit maakte het voor computers gemakkelijker om menselijke taal te begrijpen en hun eigen geschreven content te genereren.

In 2016 groeide AI copywriting nog meer in populariteit. 

De eerste commerciële copywritingdienst werd toen uitgebracht, namelijk Copy.ai. 

Met dit platform konden gebruikers een onderwerp of idee invoeren en de software een gerelateerde tekst laten genereren. Deze content had dezelfde stijl als een professionele schrijver.

AI copywriting Copy

Sindsdien is AI copywriting snel gegroeid. Het is een belangrijk onderdeel geworden van online marketingstrategieën voor veel organisaties. 

AI copywriters worden nu gebruikt om landingspagina's, blogberichten, e-mails, productbeschrijvingen, persberichten en meer te maken.

Het is duidelijk dat AI copywriting een blijvertje is en zich in de loop der tijd zal blijven ontwikkelen met de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

AI copywriting Copy 2

Voordat je nu verder leest: is het je opgevallen dat alle content hiervoor door AI is geschreven? We hebben niets aangepast. 

Maar maak je geen zorgen, we hebben niet het hele artikel door AI laten schrijven. De rest van dit artikel hebben we zelf geschreven. We zijn benieuwd of het je opvalt!

Wat zijn de voordelen van AI copywriting?

1. AI is altijd beschikbaar. Een AI content generator kan op elk moment worden ingezet. Heb je last-minute een tekst nodig? Een AI tool heeft geen vaste werktijden, vrije dagen of ziekteverzuim, in tegenstelling tot een menselijke tekstschrijver. AI is altijd beschikbaar wanneer jij het nodig hebt, zelfs al is het zondagavond! Daarom zijn deze tools ideaal zijn voor bedrijven met strakke deadlines of grote hoeveelheden te creëren content.

AI copywriting Copy 3

2. AI copywriting is tijdbesparend. Je geeft de AI content generator een paar belangrijke pointers en er rolt binnen no-time een bruikbare tekst uit. Zo bespaar je een hoop tijd. Jij als ondernemer of copywriter weet als geen ander: tijd is geld!

3. AI copywriting is geldbesparend. Door dit creatieve proces te automatiseren, hoeven bedrijven geen copywriters in te huren om hoogwaardige content op schaal te produceren. Ze hoeven de teksten enkel te laten redigeren, wat aanzienlijk minder tijd (en dus geld) kost.

AI copywriting Copy 4

4. Je zit nooit zonder inspiratie. Elke creatieve schrijver heeft wel eens last van een schrijversblok, dit is menselijk en dus onvermijdelijk. Een AI tool heeft daar nooit last van. Een robot heeft geen creatief vermogen en gebruikt data om een digitale content te genereren. De inspiratie voor nieuwe AI copy is dus eindeloos. Je kunt een AI tool zelfs inzetten bij bepaalde onderdelen van een zoekwoorden onderzoek. Zo helpt de tool je bijvoorbeeld bij het verzinnen van nieuwe topics om over te schrijven en genereert het longtail varianten van jouw zoekwoord. Ook kun je inzichten opvragen over artikelen die hoog ranken, zoals de koppen en woordenaantallen. Een onbeperkte inspiratiebron!

AI copywriting Copy 5

5. Oneindige kennis tot je beschikking. Met het internet als kennisbron en ‘machine learning’ als leertechniek, is een AI tool expert op het gebied van werkelijk alles. Er is dus geen vooronderzoek vereist, wat ook weer tijd- en kostenbesparend is.

Wat zijn de nadelen van AI copywriting?

1. Persoonlijkheid ontbreekt. Een robot heeft geen emoties, empathisch vermogen of persoonlijke inzichten, waardoor de teksten onpersoonlijk en saai overkomen. AI tools zijn getraind op het leren en produceren van grote hoeveelheden tekst en data. Ze zijn niet in staat om de nuances van menselijke communicatie te begrijpen.

AI copywriting Copy 6

2. Onnodige herhalingen. Een AI content generator herhaalt vaak dezelfde punten, omdat de informatie vanuit verschillende bronnen wordt getrokken. De tools zijn tevens niet in staat om te beoordelen of een bepaalde herhaling relevant is of niet.

3. Kans op onwaarheden. Zoals je weet staat het internet vol met fake news. Niet alle informatie die door 'machine learning' wordt opgenomen is dus 100% accuraat. Er is kans op onjuiste of misleidende informatie die voorkomt in de data waarmee de AI tool is getraind. Ook kan deze data gebaseerd zijn op bepaalde contexten of doelgroepen, waardoor de tekst wellicht niet relevant is voor jouw publiek. Daarom is het belangrijk om de output altijd te fact-checken en te verifiëren. Net zoals dat ook gebeurt met teksten die geschreven zijn door een menselijke copywriter.

AI copywriting Copy 7

4. Niet-relevante bronnen. Een AI tool zal zijn informatie niet beperken tot Nederlandse bronnen. Wanneer internationale bronnen worden gebruikt, kunnen wetgevingen, gewoontes of tradities onjuist zijn of niet aansluiten bij jouw doelgroep. Ook hierdoor is een goede controle achteraf noodzakelijk.

5. Google is geen voorstander. Als Google detecteert dat je AI copy hebt geplaatst, dan wordt het als spam gemarkeerd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de website waarop de content is geplaatst. Verderop in deze gids gaan we wat dieper in op het effect voor SEO.

Leuk weetje: de tool kent ook zijn eigen nadelen en zwaktes en kan deze opnoemen als je hiernaar vraagt.

Kijk maar wat ChatGPT zegt als je intypt: 'wat zijn de zwaktes van AI copywriting?':

AI copywriting Copy 8

Er zijn een aantal zwaktes van AI copywriting die kunnen leiden tot onnauwkeurige of onvolledige tekst:

 1. Gebrek aan originaliteit en creativiteit: AI systemen laten zich leiden door grammaticale regels en structuren. Niet door creativiteit. Dit kan leiden tot saaie of stijlloze copy.

 2. Geen begrip voor context: AI tools zijn niet in staat om context-specifieke informatie te begrijpen of te gebruiken, waardoor de tekst niet passend is bij de situatie.

 3. Onjuiste informatie: AI content generators kunnen verkeerde informatie reproduceren, waardoor de tekst inhoudelijk niet correct is.

 4. Beperkte taalkundige vaardigheden: AI heeft beperkte taalkundige vaardigheden, waardoor een AI tekst vaak onvolledig of onnauwkeurig is.

 5. Gebrek aan emoties en persoonlijkheid: AI tools hebben geen emotioneel vermogen, waardoor de tekst vaak onpersoonlijk on is en je niet raakt.

Daarom is het belangrijk om te beseffen dat AI copywriting nog niet in staat is om een tekst te genereren die even goed is als menselijk geschreven content. Redactie en beoordeling door een mens is nog steeds noodzakelijk.

Dat komt goed overeen met onze opgestelde lijst! De AI tool maakt duidelijk gebruik van dezelfde bronnen en data als wij tijdens ons onderzoek voor deze gids.

De voor- en nadelen van AI copywriting zijn helder, maar wat voor content kan zo'n tool nu voor je genereren?

Verschillende vormen van AI content

Door middel van verschillende templates kan een AI tool allerlei vormen van content voor jou genereren. Denk aan blogs, sales e-mails, landingspagina's en productbeschrijvingen.

Sommige AI content generators werken zelfs met niches. Zo kun je gerichte content laten genereren die aansluit bij de interesses van jouw doelgroep.

Wat ook veel wordt ingezet, is een AI chat. 

Iedereen heeft ongetwijfeld wel eens een gesprek gehad met een chatbot. Bijvoorbeeld wanneer je in contact probeert te komen met de klantenservice van een webwinkel of bedrijf. 

Deze AI bot geeft standaard antwoorden op veelgestelde vragen. Pas wanneer hij er niet uit komt, word je doorgeschakeld naar een support medewerker.

AI copywriting Copy 9

Ontzettend veel mogelijkheden dus. Maar hoe gebruik je zo'n AI tool nou eigenlijk als copywriter?

3. Het gebruik van AI copywriting

Waar wordt AI copywriting voor gebruikt?

In de wereld van copywriting wordt AI voornamelijk ingezet om inspiratie op te doen. 

Daarnaast zet je makkelijk een basisstructuur neer voor een tekst. De AI tool verzamelt alle informatie en genereert een uitgebreide samenvatting hiervan. Vanuit daar kun je de AI copy herschrijven en aanvullen.

Momenteel is het genereren van content voor websites of social media-accounts een van de populairste toepassingen. Dit omvat alles van blogartikelen en Instagram captions tot productbeschrijvingen en klantbeoordelingen.

Daarnaast beginnen steeds meer bedrijven AI tools te gebruiken voor e-mailmarketing campagnes, vacatureteksten en persberichten.

Het is beter om AI content nooit rechtstreeks te publiceren. Zeker niet als je op de hoogte bent van de nadelen die we eerder besproken hebben. Wel biedt het een goede basis om jouw teksten op te bouwen.

Zo zijn er verschillende manieren om je te laten ondersteunen door AI bij het schrijven van content.

 • Generatie van inhoud. Een AI model genereert automatisch inhoud op basis van een gegeven onderwerp of opdracht. Zo is het voorwerk en het inhoudelijke onderzoek voor een groot deel al voor je gedaan. De opzet voor de eerste versie van je tekst heb je dus al!

 • Suggesties voor woorden en zinnen. Een AI tool kan suggesties doen voor woorden of zinnen die passen bij de context van de tekst. Dit kan je helpen bij het vinden van de juiste invulling.

 • Suggesties voor koppen en hoofdstukken. Zodra de structuur van de tekst staat is het halve werk al gedaan. Het is dan alleen nog een kwestie van aanvullen. Een AI tool kan je een goed idee geven van een relevante koppenstructuur voor je gewenste contentvorm.

AI copywriting Copy 13

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de AI tekst afhankelijk is van de kwaliteit van de training van het model. Dus het is heel belangrijk om de tekst altijd te controleren en aan te passen.

Hoe werkt AI copywriting voor de gebruiker?

Wanneer je een AI tool voor je hebt, kun je bepaalde informatie invullen.

Denk aan belangrijke eigenschappen zoals de gewenste taal, belangrijke zoekwoorden, relevante onderwerpen, de tone of voice, het gewenste woordenaantal, de vorm van content en meer.

Aan de hand van jouw ingevoerde wensen genereert de tool de inhoud.

AI copywriting Copy 10

Niet tevreden met de tekst? 

Dan kun je het in zijn geheel opnieuw genereren, of bepaalde stukjes laten aanpassen. Afhankelijk van welke tool je gebruikt zijn er opties om stukken tekst te selecteren en deze te laten herschrijven.

AI copywriting Copy 11

Ontvang gratis groeitips

 • +5.000 ondernemers gingen je voor. Het is dan ook gratis.

Hoe gaat een AI tool aan de slag?

AI is constant aan het leren door middel van ‘machine learning’. 

Hoe meer teksten er worden gepubliceerd op het internet, hoe meer voorbeeldmateriaal er is voor de AI tool. Uit al deze bestaande content wordt informatie en kennis gehaald. Daarnaast baseert de tool zijn schrijfwijzen en woordspelingen hierop.

Door middel van data en algoritmes is AI constant informatie aan het verwerken. 

Zo wordt de robot steeds 'slimmer'. Dit resulteert in betere interpretatie van informatie en daardoor sterkere content. 

De tool leert steeds meer over de taal en gewoontes, maar ook over de gebruiker. Zo wordt de AI tool steeds beter in het maken van beslissingen en zal de gegenereerde content blijven verbeteren.

Waar kun je een AI copywriter tool voor gebruiken?

Laat jezelf inspireren door de eindeloze content die de AI tool genereert. Gebruik het als een basis om de structuur van een tekst neer te zetten. Herschrijf het daarna in jouw eigen woorden.

Daarnaast kun je een AI tool inzetten om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Dat scheelt jou weer een hoop voorwerk en onderzoek.

Wat is de kwaliteit van AI teksten?

De kwaliteit van een AI tekst is (nog) niet geweldig.

Qua grammatica en spelling zit het meestal wel goed. Maar de tool valt vaak in herhaling, heeft geen eigen mening, schrijft onpersoonlijk en kan bovendien bronnen gebruiken die niet altijd even betrouwbaar zijn.

Een getraind oog ziet er meestal direct doorheen. Ook Google is goed in het opsporen van AI generated content. Nooit een-op-een overnemen, dus!

4. Zo maak je optimaal gebruik van AI bij copywriting

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het genereren van AI content, kun je aan de slag. Laten we samen door de stappen heen lopen.

Zo stel je de juiste briefing op

Je zult al snel merken dat een briefing voor een AI tool veel uitgebreider moet zijn dan voor een menselijke copywriter. 

Een mens kan dingen interpreteren en er een creatieve draai aan geven. Een AI content generator spuugt alleen kale feiten uit op basis van de informatie die jij vooraf geeft.

Het is dus belangrijk om een grondige omschrijving te maken, waarin je alle kenmerken van jouw gewenste content duidelijk maakt.

Houd rekening met deze punten bij het schrijven van de briefing voor een AI tool:

 • Wees uitgebreid. Hoe meer informatie, hoe beter. Ga er niet vanuit dat AI begrijpt wat je bedoelt met enkel een beknopte uitleg. Wat wil je precies bereiken en wat is de insteek?

 • Je- of u-vorm. Wees hier duidelijk in, anders krijg je een tekst waarin deze vormen door elkaar gebruikt worden.

 • Vorm van schrijven. Vanuit welke persoon wordt de tekst geschreven? Wat is de tone of voice? In welke tijd wordt het geschreven?

 • Technieken van Cialdini. Copywriting heeft als doel om de lezer te sturen of aan te zetten tot een actie (bijvoorbeeld het kopen van een product). Geef dit duidelijk aan bij jouw AI tool. De technieken van Cialdini beschrijven manieren om online te overtuigen, dus hier kan de tool zelf genoeg informatie uithalen.

 • Geef handige informatie door. Indien je zelf informatie hebt die de tool kan gebruiken om zich verder in te lezen, voeg dit dan toe aan de briefing. Bijvoorbeeld wanneer een tekst geschreven wordt voor een bedrijf. Je kunt in zo'n geval een stukje van de 'over ons' pagina meesturen, zodat de AI tool op basis daarvan gerichte content kan genereren.

AI copywriting Copy 12

Lees alsnog goed de teksten door

Plaats een AI gegenereerde tekst nooit zomaar zonder het eerst goed door te lezen. Controleer alle genoemde bronnen, cijfers en data. Herschrijf zelf genoeg stukken in jouw woorden.

Hoe slim die zelflerende robot ook is, AI copy kan onjuistheden, onnodige herhalingen of taalfouten bevatten. Je zult merken dat veel zinnen hierdoor niet lekker in elkaar overvloeien.

Je moet zelf dus nog zeker met de digitale pen aan de haal om de tekst aan te vullen en te verrijken.

Herschrijf je tekst (zeker doen!)

Wil jij de lezer een bepaald gevoel meegeven? Herschrijf de AI copy dan volledig in jouw eigen woorden.

Een korte, 'droge' tekst kan prima door een AI tool worden gegenereerd. 

Denk bijvoorbeeld aan de uitslag van een sportwedstrijd, of een samenvattend artikel op een nieuwswebsite met de laatste updates over een situatie. Men wil in zo'n tekst alleen snel lezen wat de feiten zijn. Er hoeft dus niet veel persoonlijkheid in te zitten en de lezer is niet op zoek naar een 'klik' met de auteur.

Wanneer je copywriting inzet voor marketingdoeleinden is het echter wél belangrijk om in te spelen op het gevoel van de lezer. Denk aan een webshop, de website van een servicegericht bedrijf of een blog. Je wilt de lezer daar inspireren, overtuigen of aanzetten tot actie.

De AI content geeft je een goede basis, zodat je zelf niet meer hoeft na te denken over de vorm en structuur. Het enige wat je nog hoeft te doen is alles herschrijven in je eigen woorden. Zo voeg je een stuk persoonlijkheid en overtuigingskracht toe aan de tekst.

Laat AI stukken herschrijven waar je niet tevreden over bent

Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je een tekst genereert waar je over het algemeen tevreden over bent. Echter zijn er enkele stukken die nog wat verbeteringen kunnen gebruiken.

Laat de tool dan alleen deze specifieke stukken herschrijven, zodat niet alles opnieuw hoeft. Dit kan op verschillende manieren:

De eerste mogelijkheid is om gebruik te maken van een "prompt" of "seed text". Hierbij geef je specifieke woorden of zinnen op die de AI tool moet gebruiken als basis voor de generatie van de tekst. Op deze manier kun je de tool aansturen om specifieke delen van de tekst te herschrijven, terwijl het geheel behouden blijft.

Een andere methode is om de AI tool zo te trainen dat deze specifieke zinnen of delen van zinnen kan herkennen en deze op een bepaalde manier kan herschrijven. Dit is echter een technische aanpak waarbij veel kennis over de tool nodig is.

De derde (en meest toegankelijke) manier is om gebruik te maken van een "editing" of "refining" interface. Daarmee kun je specifieke delen van de tekst selecteren en wijzigen, zonder dat het geheel opnieuw gegenereerd hoeft te worden.

Voorbeelden van AI tools die zo'n interface bieden zijn Copy.ai en GPT-3 Playground van OpenAI.

Het hangt af van de tool en de toepassing welke methode het beste bij je past.

Om je inzicht te geven in welke AI tools het beste zijn voor copywriting doeleinden, hebben wij onderzoek gedaan en een lijst opgesteld.

5. 5 Beste AI copywriting tools

ChatGPT

ChatGPT is een van de grootste AI chatbots van het moment. Maar het is meer dan alleen een chat. 'Open AI' heeft deze tool gecreëerd om antwoord te geven op vragen, code te schrijven en hele specifieke copy te genereren door middel van AI technologie.

AI copywriting Copy 14

ChatGTP is beschikbaar in het Nederlands. Daarnaast kent deze tool ook Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Chinees, Japans, en Russisch.

Toegang tot ChatGPT is gratis, maar er zijn limieten voor het aantal verzoeken dat een gebruiker per uur kan doen. Wanneer je hier overheen gaat dien je een korte periode te wachten tot je weer verder kunt.

Schrijven.ai

Dit is een Nederlandse AI copywriting tool! Schrijven.ai is daarom een goede optie voor Nederlandstalige teksten. Je loopt hiermee minder kans op internationale onjuistheden.

AI copywriting Copy 15

Deze tool biedt keuze uit verschillende templates en long form, van veelvoorkomende webteksten tot vacatureteksten en zelfs verhaaltjes voor het slapen.

Je kan gratis gebruik maken van Schrijven.ai, met een maandelijks woordenlimiet en beperkte functies. Meer nodig? Dan is een betaald abonnement vereist.

Copy.ai

Copy.ai biedt veel verschillende opties, van productbeschrijvingen tot landingspagina's. De interface is overzichtelijk en door middel van een formulier kun jij alle nodige input geven. Met die ingevoerde informatie genereert de tool binnen 30 seconden een tekst.

AI copywriting Copy 16

De gratis versie van Copy.ai is alleen in het Engels getraind. Met de betaalde versie ontgrendel je meer dan 25 talen, namelijk Engels, Frans, Spaans, Portugees, Duits, Italiaans, Russisch, Pools, Deens, Chinees, Bulgaars, Tsjechisch, Grieks, Estisch, Fins, Hongaars, Japans, Litouws, Lets, Romeens, Slowaaks, Sloveens, Zweeds en natuurlijk Nederlands.

Frase

Frase kan met heel weinig input al een hoop genereren. Zo kun je een simpele vraag intypen en rolt deze tool er binnen enkele seconden een onderbouwd antwoord uit.

AI copywriting Copy 20

Ook voor het uitvoeren van zoekwoorden onderzoek is Frase een fijne tool. Je kunt handige informatie opvragen over de concurrentie. Denk aan het gemiddelde aantal woorden van de artikelen die het hoogst ranken binnen jouw onderwerp of een overzicht van de koppen van de top 20 artikelen.

Hoewel Frase de sterkste content genereert in het Engels, kan de tool ook Frans, Spaans, Duits, Deens, Nederlands, Portugees, Italiaans, Noors, Fins, Zweeds, Roemeens, Pools, Russisch, Hindi, Indonesisch, Maleis, Thai, Japans en Koreaans

Frase is een betaalde service, bestaande uit drie abonnementsvormen. Elk abonnement biedt een 5-dagen probeerversie voor $1. Deze tool is dus niet gratis te gebruiken.

Rytr

Rytr biedt meer dan 30 verschillende templates aan, om ervoor te zorgen dat jouw tekst in de juiste vorm wordt geschreven. Het leuke van Rytr is dat je een keuze hebt uit verschillende schrijfstijlen. Zo kun je de tone of voice van de content bepalen en past de tool zich gelijk aan.

AI copywriting Copy 17

Deze AI tool biedt een gratis versie aan met een aantal beperkingen. Voor de volledige toegang is een betaald abonnement vereist.

Rytr ondersteunt content in een breed aantal talen: Arabisch, Bulgaars, Chinees (S), Chinees (T), Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Farsi, Filipijns, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Litouws, Maleis, Noors, Oekraïens, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Sloveens, Spaans, Thais, Turks, Zweeds en Vietnamees.

6. Google en AI

Google is niet vies van AI. Sterker nog, de zoekmachine is zelf een trouwe gebruiker van kunstmatige intelligentie.

Denk maar eens aan een typische zoekopdracht die je uitvoert in Google.

De zoekmachine herkent spelfouten en begrijpt toch wat je bedoelt, geeft gerelateerde resultaten en trekt de belangrijkste punten voor jouw zoekopdracht uit blogs en video's. Daarnaast herkent Google jouw type zoekopdracht en toont de meest relevante vorm van data.

Het zelflerend vermogen is constant bezig zichzelf te verbeteren en de talloze algoritmes maken Google de beste en meest gebruikte zoekmachine.

Maar wat vindt Google ervan als wij, de mensen die content creëren en plaatsen, ook gebruik maken van AI?

Wat vindt Google van AI copywriting?

Google waardeert rijke content van hoge kwaliteit. Originele en behulpzame teksten van betrouwbare bronnen worden beloond met een hoge plaats op relevante zoekopdrachten. 

Content van lage kwaliteit daarentegen scoort slecht. Laten we eerlijk zijn; AI copy kan kwalitatief gezien niet opboksen tegen een originele tekst die geschreven is door een mens. Een ervaren copywriter met creatieve ideeën, eigen woorden en een empathisch vermogen zal deze strijd altijd winnen.

AI copywriting Copy 18

AI content is namelijk allesbehalve origineel. Het is letterlijk een mengelmoes van teksten die al bestaan en is technisch gezien dus duplicate content. Het heeft geen toegevoegde waarde en is dus in strijd met Google's missie een bron te zijn van waardevolle en universele informatie.

Gedetecteerde AI copy wordt afgestraft door Google. In hoeverre ze hier al actief mee bezig zijn is niet duidelijk, maar wat we wel weten is dat AI teksten worden gemarkeerd als spam. Dit heeft John Mueller, Search Advocate van Google, aangegeven tijdens een 'Google SEO Office Hours' sessie in april 2022.

Wat kan wel, wat kan niet met AI volgens Google

Wat kan wel:

 • Inspiratie halen uit AI content.

 • AI copy genereren en herschrijven in je eigen woorden.

 • Informatie verzamelen over een onderwerp.

 • Onderzoek laten uitvoeren.

Wat kan niet:

 • AI copy publiceren zonder aanpassingen.

Conclusie

Het is dus niet de bedoeling om al jouw copywriting voortaan uit te besteden aan een AI content generator en deze teksten blind over te nemen.

Wat je echter wél kunt doen, is je onderzoek laten uitvoeren door een AI tool. Laat die slimme robot maar een uitgebreide tekst genereren op basis van jouw ingevoerde opdracht. Gebruik al deze informatie om vervolgens jouw eigen tekst te schrijven (of uit te besteden aan een copywriter).

Maar blijft dit zo? Hoe gaat dit eruit zien in de toekomst?

7. AI nu vs AI in de toekomst

Kan ik AI volledig vertrouwen?

We moeten ons bewust blijven van het feit dat een robot niet kan nadenken zoals wij dat doen. Hoe slim AI ook is, een mens denkt in emoties en laat zich leiden door gevoel. Dat is iets wat we een robot niet kunnen leren.

Als we het hebben over data en het verspreiden van informatie, kunnen we zeker op AI vertrouwen. Maar we moeten zelf ook actief blijven nadenken en altijd bronnen blijven checken.

AI en plagiaat

AI kan zelf niks bedenken of creëren. Alles wat er uit zo'n tool rolt, is gebaseerd op iets wat al bestaat. Alle teksten zijn dus een soort mengelmoes van bestaande teksten over hetzelfde onderwerp, geschreven in een bekende structuur.

Dit kan gevoelig liggen, zeker wanneer je het in de context zet van bijvoorbeeld het onderwijs. Scholieren en studenten kunnen huiswerk, projecten en verslagen laten schrijven door AI, wat dus eigenlijk neerkomt op plagiaat. 

Alles is gebaseerd op tekst wat anderen ooit geschreven hebben. Maar dit is door docenten haast niet te onderscheiden.

Vooralsnog zijn hier geen wetgevingen over en wordt het dus (nog) niet als strafbaar plagiaat gezien, maar moreel gezien is het niet netjes of gewenst.

Gaat AI de baan van copywriter overnemen?

Wij denken van niet. En AI zelf ook niet. Als je deze vraag aan ChatGTP stelt, dan krijg je een antwoord zoals deze:

'Het lijkt er niet op dat ChatGPT of een andere tool copywriters gaat vervangen in de nabije toekomst. AI tools kunnen vragen beantwoorden in verschillende contexten, maar ze zijn nog niet geavanceerd genoeg om creativiteit, originaliteit en de unieke perspectieven van een menselijke copywriter te kunnen nabootsen. Daarnaast vereist marketing en advertising een diepgaande kennis over de doelgroep en een sterke overtuigingskracht. Dat zijn vaardigheden die een AI tool niet zomaar kan leren.'

AI copywriting Copy 19

Een AI tool zal dus nooit de kwaliteit en de vaardigheden van een menselijke copywriter kunnen overtreffen.

Maar wellicht zal het in de toekomst wel moeilijker worden om als copywriter fulltime succes te vinden. Iedereen zal nóg beter zijn best gaan doen om er bovenuit te blijven steken. Het vak zal dus zwaarder worden en de kwaliteitseisen zullen stijgen.

Alleen de besten blijven dan over en zij zullen in hun gereedschapskist ook plaats moeten maken voor AI. Copywriters zullen minder vaak zelf schrijven en veel meer gaan redigeren.

Moeten we AI omarmen of vrezen?

Dit blijft een morele kwestie. Gaan robots de wereld overnemen en al onze banen inpikken? Of is dat enkel een horrorverhaal wat we elkaar wijs proberen te maken?

Wij denken dat het allemaal wel meevalt. AI kan alleen leren en uitvoeren wat wij voorkauwen. Alles wat een AI tool genereert is al eerder door mensen gemaakt.

Plus, AI blijft in essentie een uitvinding van de mens, dus we hebben het zelf in de hand.

Je kunt deze ontwikkeling beter omarmen, want het zal in de toekomst waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen. Haal er je voordeel uit!

Zo ziet AI eruit in de toekomst

Waar het precies naartoe gaat kunnen we natuurlijk niet voorspellen. Maar de wereld van copywriting en content creatie zal de komende jaren enorme veranderingen ondergaan.

Wellicht kunnen we straks met één druk op de knop een hele website neerzetten, compleet met tekst, afbeeldingen, video content, interne linkstructuur en SEO- geoptimaliseerd.

Of misschien komen er juist strengere wetten en detectiemethodes, waardoor het gebruik van AI tools lastig wordt gemaakt en afgestraft kan worden.

Het kan dus eigenlijk alle kanten op. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd hoe het eruit gaat zien. De tijd zal het leren!

8. Conclusie

We denken allemaal dat AI de toekomst is, maar eigenlijk leven we nu al in het tijdperk van kunstmatige intelligentie en machine learning. Het wordt al jaren grootschalig ingezet op het gebied van data, bij zoekopdrachten op Google en op platforms zoals Youtube en social media.

Maar creatieve processen zoals het schrijven van een tekst kun je beter aan een mens overlaten.

AI kan prima informatie en feiten overbrengen, maar een mens kan je meenemen in een verhaal, je overhalen tot actie en je in het hart raken met mooie woorden.

9. Afsluitend

AI-copywriting wordt snel een integraal onderdeel van digitale marketingstrategieën in alle soorten sectoren vanwege de mogelijkheid om snel en op grote schaal hoogwaardige inhoud te produceren en tegelijkertijd kosten te besparen op het inhuren van schrijvers/redacteuren.

Hoewel er nog enkele uitdagingen zijn verbonden aan de implementatie van deze technologieën, zoals het gebrek aan personalisatiemogelijkheden, zullen deze problemen waarschijnlijk na verloop van tijd worden aangepakt, waardoor dit een hulpmiddel van onschatbare waarde wordt voor elk bedrijf dat op zoek is naar maximale efficiëntie en minimale kosten.

Met meer toepassingen die elke dag worden ontdekt, een ding is zeker - automatisering zal blijven spelen een steeds grotere rol in ons leven in dit decennium.

Is je iets opgevallen aan de afsluiting hierboven? Deze (en de eerste paar alinea's) hebben we volledig door AI laten schrijven. Herken je het verschil in vergelijking met de rest van dit artikel?

We zijn heel erg benieuwd wat jij van deze gids vond en hoe jij over de ontwikkeling van AI denkt.

Ben jij een copywriter en vrees je voor de toekomst? Of kijk je er juist naar uit om jouw werkwijze te verrijken met AI tools?

Laat een reactie achter en laat het ons weten. Of deel deze gids op social media met jouw reactie erbij vermeld. Ben je ben je benieuwd wat we nog meer doen als online marketingbureau? We horen het graag!

Advies over jouw Contentstrategie?

 • Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
 • Heldere contentstrategie op maat
 • 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis
Vraag een gratis analyse aan