Brandfirm logo
NL EN

Alles over TikTok marketing in 2024

In deze gids legt Brandfirm je alles in begrijpelijke taal uit over TikTok marketing in 2024. Met deze TikTok marketing gids bij de hand lukt het jou ook.

Leestijd: 28 minuten
Laatste update: 20 december 2023

Na het lezen van dit artikel weet jij

 • Hoe je je producten of diensten kunt promoten op TikTok
 • Hoe TikTok kan bijdragen aan je employer branding
 • Welke bedrijven een voorbeeld zijn in hun TikTok strategie
 • Hoe TikTok verschilt van andere populaire social mediaplatforms
 • Hoe je effectieve TikTok strategie opstelt
 • Welke tools je kunnen helpen bij creatie en analyse van TikTok

1. Introductie TikTok marketing

TikTok is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste social media platforms ter wereld. We hebben het over meer dan 1 miljard actieve gebruikers per maand! Ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken, kunnen niet meer om TikTok heen.

Tik Tok marketing Copy 26

Maar wat is TikTok precies? En hoe ziet TikTok marketing eruit? Is het geschikt voor jouw bedrijf? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van TikTok marketing. Van het begrijpen van de gebruikers en de community, tot de do’s en don’ts en het ontwikkelen van een effectieve TikTok marketingstrategie. En tot slot: onze conclusie!

Maar voordat we de diepte in duiken, wat is TikTok marketing nou eigenlijk?

Wat is TikTok marketing?

TikTok marketing is een vorm van social media marketing. Bedrijven maken gebruik van het TikTok platform om hun merk te promoten, hun doelgroep te bereiken en hun producten of diensten te verkopen.

TikTok is sinds de oprichting in 2016 enorm gegroeid en heeft een specifiek algoritme dat gebruikers content in de For You Page (ook wel bekend als #foryoupage of #fyp) toont op basis van hun eerdere interacties en interesses. Dit algoritme biedt kansen voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken en engagement te stimuleren op een manier die anders niet mogelijk zou zijn.

Feiten over TikTok in 2024:

Dat de populariteit van TikTok groter en groter wordt, blijkt wel uit deze cijfers:

 • TikTok was de meest gedownloade app in 2022 (met 672 miljoen downloads).

 • Sinds de opkomst van TikTok is de app wereldwijd al meer dan 3 miljard keer gedownload. Daarmee is het één van de meest populaire social mediaplatforms ter wereld.

 • TikTok heeft het hoogste engagementpercentage in vergelijking met andere social mediakanalen. Het engagementpercentage is 5,96%. Op Facebook is dan 0,07% en Instagram 1,22%.

 • De gemiddelde TikTok gebruiker opent de app 19 keer per dag.

Zoals de meeste social media platformen, biedt TikTok de mogelijkheid om te adverteren voor meer zichtbaarheid. 

Daarnaast kun je ook zelf aan de slag gaan met het maken en posten van TikToks, die jouw merk of product in de schijnwerpers zetten. Probeer hierbij actief in te spelen op de trending TikTok hashtags en challenges, om een groter bereik te krijgen. 

Zo heb je meer kans om op de begeerde TikTok For You Page (TikTok fyp) terecht te komen. Dit is de overzichtspagina van TikTok, waar je op basis van het algoritme eventueel getoond kan worden. Zo kunnen nieuwe gebruikers jou ontdekken.

Tik Tok marketing Copy 25

Maar TikTok marketing is meer dan alleen het creëren van video's. TikTok marketing kan ook inhouden dat bedrijven samenwerken met influencers om hun producten of diensten te promoten.

TikTok influencer marketing

Het mooie van TikTok marketing is dat het niet alleen draait om het maken van je eigen videocontent. Juist de invloed die TikTok creators of influencers kunnen hebben, is enorm. 

Wanneer zij viral gaan met hun content waarin jouw product langskomt (en in de foryoupage verschijnen), word je blootgesteld aan een gigantisch publiek. Zeker wanneer deze creator hele trouwe volgers heeft, zul je hier veel interactie en uiteindelijk ook conversies uithalen.

Tik Tok marketing Copy 22

Advies nodig over TikTok?

 • Ontvang een gratis analyse met verbeterpunten voor je TikTok strategie
 • We besteden 4-6 uur aan de analyse

Een mooi voorbeeld hiervan is Scrubdaddy. De uitvinder van deze speciale schuurspons had al succes op tv. 

Maar toen een TikTokker een video maakte over hoe je met de schuurspons de meest vieze oppervlaktes schoon krijgt en deze wereldwijd viral ging, zag het bedrijf de verkoopcijfers pas écht stijgen.

Tik Tok marketing Copy 1

Op Amazon was het product binnen enkele dagen helemaal uitverkocht. Sindsdien heeft Scrubdaddy zich actief gericht op het gebruik van TikTok als marketingkanaal. 

Het bedrijf heeft samengewerkt met verschillende populaire TikTok influencers om de producten te promoten. Tevens hebben ze hun eigen kanaal gecreëerd waarop ze regelmatig content plaatsen.

Hetzelfde zagen we gebeuren bij Crocs, die op TikTok een enorme boost meemaakten. Hoewel Crocs al jaren bestaat met een loyale fanbase, wist het merk dankzij TikTok ook een jonger publiek aan te spreken.

Tik Tok marketing Copy 2

Het begon allemaal toen tieners en twintigers op TikTok begonnen te delen hoe ze Crocs versierden en personaliseerden. Dit inspireerde anderen om hetzelfde te doen, waardoor er een hele community van "Crocs fans" ontstond op TikTok.

Diensten promoten op TikTok

Maar ook diensten kunnen door middel van TikTok marketing succes zien.

Bijvoorbeeld, de datingapp Bumble creëerde een eigen TikTok account en gebruikte dit om de aandacht van jonge gebruikers te trekken. 

Ze lieten influencers verschillende hashtags gebruiken om hun campagne te promoten, zoals #BumblePartner en #FirstMove. Dit resulteerde in een enorme groei van hun volgers op TikTok en creëerde buzz rondom de app onder jonge gebruikers.

Tik Tok marketing Copy 3

Door hun TikTok marketingstrategie heeft Bumble zijn naamsbekendheid verhoogd en nieuwe gebruikers aangetrokken.

Employer branding op TikTok

TikTok marketing kan ook worden ingezet voor employer branding. Door het creëren van leuke en creatieve video's over de bedrijfscultuur en werkomgeving, kunnen bedrijven zichzelf op een positieve manier presenteren aan potentiële werknemers. Dit kan helpen bij het aantrekken van de juiste kandidaten. Tevens stimuleert dit het behoud van huidige werknemers, door het creëren van een sterke en positieve bedrijfscultuur.

TikTokkers zijn over het algemeen redelijk jong en daarmee dé generatie die binnenkort de arbeidsmarkt betreden. Waarom zou je daar geen gebruik van maken en leuke filmpjes maken om hen aan te trekken?

Een aantal Nederlandse werkgevers die dit al goed toepassen zijn onder andere:

 • KLM: De luchtvaartmaatschappij KLM heeft een TikTok account waarop ze verschillende video's posten die een kijkje geven achter de schermen bij het bedrijf. Ook delen ze video's waarin ze de cultuur en waarden van het bedrijf laten zien en tonen ze hoe het is om te werken bij KLM.
Tik Tok marketing Copy 4
 • Bol.com: Bol.com heeft een aantal TikTok challenges georganiseerd waarin hun werknemers de hoofdrol speelden. De challenges waren gericht op verschillende functies binnen het bedrijf en gaven potentiële werknemers een idee van hoe het is om bij Bol.com te werken.
Tik Tok marketing Copy 5
 • Hema: Hema heeft een TikTok account waarop ze verschillende video's delen van hun werknemers en hun werkzaamheden. Zo laten ze bijvoorbeeld zien hoe de producten worden gemaakt en hoe het is om in een van hun winkels te werken.

Tik Tok marketing Copy 6
 • Albert Heijn: Albert Heijn heeft een TikTok account waarop ze video's delen waarin ze hun bedrijfscultuur laten zien. Ze delen kiekjes achter de schermen en geven een goed beeld van hoe het is om bij Albert Heijn te werken.

Tik Tok marketing Copy 7

Deze bedrijven laten zien hoe TikTok gebruikt kan worden om employer branding te versterken en zo potentiële werknemers op een bijdetijdse manier aan te trekken.

De gebruikers van TikTok in het kort

Het is belangrijk om te weten wie de gebruikers zijn van TikTok als je het platform als marketingkanaal wil inzetten.

In het kort, een typische TikTok gebruiker is:

 • Tussen de 16 en 34 jaar, met de meeste gebruikers in de leeftijdsgroep 16-24

 • Actief en betrokken

 • Ongeduldig, met een korte aandachtsspanne

In Nederland zijn er momenteel zo'n 4 miljoen TikTok-gebruikers, laat het onderzoek van Frankwatching van januari 2024 zien. De grootste groep gebruikers op TikTok zijn jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Deze doelgroep is dus zeer goed vertegenwoordigd op het platform.

Daarnaast is er ook een groeiend aantal gebruikers in de leeftijdsgroep 25-34 jaar. Je bereikt op dit platform dus voornamelijk Gen Z en Millennials. Dit is belangrijke informatie bij het bepalen van je doelgroep en de content die je gaat maken.

Naast deze demografische gegevens, zijn TikTok gebruikers over het algemeen actief en betrokken bij het platform. Ze maken niet alleen zelf TikTok video's, maar bekijken en delen ook veel video's van andere creators.

Een andere eigenschap van een typische TikTokker is een relatief korte aandachtspanne. De content op TikTok is kort en snel. Veelal voorzien van ondertiteling. Dit is belangrijk om te weten wanneer je zelf aan de slag gaat met TikTok content. Je moet de kijkers' aandacht trekken in een kwestie van enkele seconden, anders haken ze af.

Past zulke short-form content bij jouw bedrijf?

Is TikTok marketing geschikt voor alle bedrijven?

TikTok is een zeer divers platform en biedt dus kansen voor verschillende soorten bedrijven en merken. Of TikTok marketing geschikt is voor jouw bedrijf, hangt echter af van jouw product en doelgroep.

Als je een product of dienst hebt die relevant is voor jongere doelgroepen, dan is TikTok marketing zeker iets om te overwegen. Ook als je een creatief of trendy merk hebt, is TikTok een goed platform om je merk te promoten of om je naamsbekendheid te vergroten. Echter, bedrijven die zich richten op een oudere doelgroep kunnen misschien beter andere social media platforms overwegen.

Bedrijven die TikTok marketing goed inzetten

We bespraken eerder al hoe Scrubdaddy en Crocs nieuw succes vonden via TikTok influencer marketing. En hoe bedrijven als KLM, Hema, Rabobank en Bol.com precies weten hoe ze TikTok kunnen inzetten voor hun employer branding.

Dit zijn nog meer bekende bedrijven die goed gebruik zijn gaan maken van TikTok:

 • Coolblue: Coolblue gebruikt TikTok om hun merk op een leuke en interactieve manier te promoten. Ze plaatsen regelmatig video's van medewerkers die dansen of grappige uitdagingen doen.
Tik Tok marketing Copy 8
 • Jumbo: Jumbo heeft een aantal populaire video's op TikTok gemaakt, waaronder een waarin het Jumbo logo werd gebruikt als een flipperkast. Er werden M&M's gelanceerd en rond gekaatst. De video was erg populair en werd meer dan 12 miljoen keer bekeken.

Tik Tok marketing Copy 9
 • Gamma: Gamma heeft zich ook gewaagd aan TikTok met een account waarop ze creatieve klusideeën delen in korte how-to video's.

Tik Tok marketing Copy 10
 • E.L.F. Cosmetics: Dit cosmeticabedrijf creëerde de #eyeslipsface uitdaging op TikTok en daagde gebruikers uit om te laten zien hoe ze hun ogen, lippen en gezicht opmaken met hun producten. De hashtag ging viral en leverde het bedrijf honderden miljoenen views op.

Tik Tok marketing Copy 11
 • Nike: Dit sportkledingmerk heeft verschillende succesvolle TikTok campagnes gevoerd, waaronder de #YouCantStopUs challenge. In deze uitdaging werden sporters uitgedaagd om hun beste prestaties te tonen terwijl ze Nike producten droegen. De hashtag ging viral en werd gebruikt in meer dan 46.000 TikTok video's.

Tik Tok marketing Copy 12

Ontvang gratis groeitips

 • +5.000 ondernemers gingen je voor. Het is dan ook gratis.

2. Verschillen tussen TikTok en andere kanalen

Belangrijk om te begrijpen is dat TikTok vooral draait om creativiteit en authenticiteit. Jij moet dus in staat zijn om op een creatieve manier je boodschap over te brengen en de juiste snaar te raken bij de gebruikers van het platform. Heb je moeite om deze elementen in je marketing te integreren? Dan zul je waarschijnlijk niet veel succes hebben op TikTok. Een ander platform biedt dan wellicht een betere match. Daar gaan we nog wat dieper op in.

Waar zit het verschil in het algemeen?

 • Het grootste verschil tussen TikTok marketing en andere vormen van social media marketing is de nadruk op creativiteit en snelle short-form content die uitlokt tot delen.

 • TikTok is geen platform waar je als bedrijf traditionele advertenties plaatst en daarmee succes ervaart. In plaats daarvan draait het om het creëren van korte, pakkende en creatieve content die inspeelt op de interesses van de gebruikers.

 • Het algoritme van TikTok is anders dan dat van andere social media platforms. Het TikTok algoritme maakt gebruik van machine learning om gebruikers content op hun foryoupage te tonen die ze waarschijnlijk interessant vinden. Dit betekent dat de content die je maakt moet aansluiten op de interesses van de doelgroep om effectief te zijn op het platform.

Inzoomen op de grootste platforms

Elk social media platform heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Als ondernemer moet je zorgvuldig kiezen welke platformen het beste passen bij jouw doelen en doelgroepen. Zo verspil je geen tijd, energie en budgetten aan strategieën die niet de juiste doelgroep bereiken.

TikTok is een relatief nieuw platform en verschilt op een aantal belangrijke manieren van andere social media platformen zoals Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest en YouTube. Hoewel ze allemaal op hun eigen manier populair en effectief kunnen zijn voor marketingdoeleinden, hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen en doelgroepen.

Hoe verschillen deze grote social media platformen van TikTok op het gebied van doelgroep, content, functies en advertentiemogelijkheden? Door deze verschillen te begrijpen, kun je beter bepalen welke social media strategieën het meest geschikt zijn voor jouw doelen.

Instagram

 • Instagram heeft een meer gestructureerde layout met foto's, video's en stories die allemaal op een eigen plek staan. Dit zorgt voor een meer overzichtelijke en consistente gebruikerservaring.

 • Hoewel Instagram steeds meer richting de TikTok ervaring probeert te gaan (met de introductie van Reels: korte video content die uitdaagt tot delen), staat Instagram nog steeds bekend om visueel aantrekkelijke content en het opbouwen van een mooie feed. Dit maakt het platform heel geschikt voor visueel ingestelde bedrijven zoals mode- en beautymerken. TikTok is daarentegen meer gericht op het delen van korte, vaak grappige video's en memes. Het hoeft niet mooi en perfect te zijn. TikTok biedt daarom meer ruimte voor spontaniteit.

 • Instagram heeft meer marketingmogelijkheden, zoals het promoten van berichten en het maken van shoppable posts. Hierdoor is het platform aantrekkelijk voor bedrijven die directe conversies willen genereren via social media.

Tik Tok marketing Copy 28

Kortom, Instagram is vooral geschikt voor bedrijven die zich richten op visueel aantrekkelijke content en die hun marketingbudget willen inzetten voor directe conversies. TikTok daarentegen is meer geschikt voor bedrijven die spontaniteit willen benadrukken in hun content en die zich willen richten op een jongere doelgroep.

Facebook

 • Facebook is een platform dat zich voornamelijk richt op het delen van content en het creëren van sociale netwerken. Het is oorspronkelijk ontworpen voor desktopgebruik, maar heeft zich inmiddels uitgebreid naar mobiele apparaten.

 • Hoewel Facebook een grote focus legt op videocontent, is het geen platform dat zich specifiek richt op korte, creatieve video's zoals TikTok dat doet.

 • Facebook biedt een breed scala aan functies en toepassingen, zoals Facebook Messenger, evenementen, groepen en pagina's voor bedrijven. Hierdoor is het een platform waarop bedrijven hun merk en producten op verschillende manieren kunnen promoten en interactie kunnen hebben met hun doelgroep.

 • De demografie van de gebruikers. Facebook heeft een breed publiek en is niet zo sterk gericht op jongere gebruikers als TikTok. Het grootste deel van de Facebook gebruikers zijn tussen de 25 en 54 jaar oud. Dit platform is dus meer geschikt wanneer jij je richt op een breder of ouder publiek. TikTok daarentegen heeft een sterkere focus op jongere gebruikers.

Kortom, Facebook is een platform dat voornamelijk gericht is op het delen van content en het creëren van sociale netwerken. Het biedt diverse functies zoals Facebook Messenger, evenementen, groepen en pagina's voor bedrijven. Het grootste deel van de gebruikers is tussen de 25 en 54 jaar oud en het platform is minder gericht op jongere gebruikers dan TikTok.

YouTube

 • YouTube is vooral gericht op het bekijken en uploaden van informatieve video's en tutorials.

 • TikTok richt zich op korte video's van maximaal 60 seconden. YouTube biedt gebruikers de mogelijkheid om video's van verschillende lengtes te uploaden.

 • De content op TikTok is altijd verticaal, omdat het specifiek bedoeld is voor mobiel gebruik via de app. YouTube video's daarentegen zijn voornamelijk in een horizontaal formaat gefilmd.

 • YouTube video's bevatten meestal een intro en een outro. TikTok video's zijn direct to the point.

 • YouTube heeft ook een vorm van short-form content geïntroduceerd in de vorm van YouTube Shorts, om zo mee te gaan met de tijd. Maar het platform staat nog steeds bekend om zijn langere video's, veelal in de vorm van tutorials, webinars, documentaires en livestreams.

YouTube video's komen naar voren in relevante zoekopdrachten in Google. Hierdoor kun je het deels ook als een zoekmachine zien. SEO is daarom ook een belangrijk aspect voor YouTube creators.

Kortom, YouTube is voornamelijk gericht op informatieve en educatieve video's van verschillende lengtes en formaten. YouTube video's hebben meer structuur dan TikTok content.

LinkedIn

 • LinkedIn is een zakelijk gericht platform dat bedoeld is voor professionele connecties en netwerken.

 • LinkedIn wordt voornamelijk gebruikt voor het delen van zakelijke content zoals vacatures, bedrijfsnieuws en B2B marketing. TikTok daarentegen is voornamelijk gericht op entertainment en korte, grappige video's.

 • Het publiek op LinkedIn is over het algemeen ouder en professioneler dan op TikTok. Een LinkedIn gebruiker richt zich op zakelijke connecties en kansen. Dit maakt LinkedIn een waardevol platform voor B2B marketing en employer branding.

 • LinkedIn is meer gericht op tekst- en beeldinhoud dan op videocontent, wat een belangrijk kenmerk is van TikTok. Op LinkedIn worden artikelen, whitepapers en infographics gebruikt om kennis te delen en thought leadership op te bouwen. Video's worden ook gebruikt, maar deze zijn over het algemeen langer en informatiever dan de korte, op entertainment gerichte video's op TikTok.

Tik Tok marketing Copy 29

Kortom, LinkedIn verschilt op veel manieren van TikTok. LinkedIn is een zakelijk platform gericht op professionele connecties en content, terwijl TikTok voornamelijk gericht is op entertainment met korte, grappige video's. 

Dat zie je hierboven ook terug in de verschillende type posts van Bol.com. LinkedIn heeft tevens een ouder en professioneler publiek en richt zich meer op tekst en beeld dan op video's.

3. Het begrijpen van de TikTok gebruikers en de TikTok Community

We weten nu dat TikTok een platform is dat draait om het delen van korte video's, en zich daarin onderscheid van andere social media. Maar wie zijn de gebruikers en hoe gedragen zij zich op het platform? En wat is de TikTok community eigenlijk precies?

Wie zijn de TikTok gebruikers en hoe gedragen zij zich op het platform?

Om succesvol te zijn met TikTok marketing is het belangrijk om te begrijpen wie de gebruikers van het platform zijn en hoe zij zich gedragen. Zoals eerder vermeld, is de grootste groep gebruikers op TikTok jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Deze doelgroep wordt ook wel de "Gen Z" generatie genoemd.

Deze generatie is opgegroeid met het internet en social media, en is daardoor zeer bekwaam in het vinden en delen van content op verschillende platforms. Ze hebben hun eigen online taalgebruik, trends en humor, die andere generaties veelal niet begrijpen. Een typische TikTok gebruiker heeft weinig geduld en een zeer korte aandachtsspanne. De gebruiker is op zoek naar entertainment en wil snel vermaakt worden. Dit betekent dat ze geen ellenlange video's willen bekijken, maar juist korte, creatieve en meeslepende video's die hen aan het lachen maken, inspireren of hen iets leren.

Een ander belangrijk aspect van TikTok gebruikers is dat ze erg betrokken zijn bij het platform. TikTok is niet alleen een app, maar ook een gemeenschap. De TikTok Community. Gebruikers creëren, delen en reageren op elkaars content en vormen zo een hechte groep. Als je hun aandacht wilt trekken met jouw content, dan moet je deze dynamiek leren begrijpen, er in mee proberen te gaan.

Wat is de TikTok community en hoe kun je hier effectief op inspelen?

De TikTok Community is een groep gebruikers die verbonden zijn door hun liefde voor het platform. Deze gemeenschap is zeer actief en betrokken, en is bereid om nieuwe merken en producten te ontdekken.

Om effectief op de TikTok Community in te spelen, is het belangrijk om authentieke content te maken die past bij de cultuur van het platform. Dit betekent dat de content creatief, grappig en interactief moet zijn, en niet te veel moet aanvoelen als reclame. TikTok gebruikers houden van echtheid en authenticiteit, en hebben een hekel aan nepheid.

Een andere manier om effectief op de TikTok Community in te spelen is door gebruik te maken van TikTok influencers. Influencers hebben een grote aanhang op TikTok en kunnen helpen om je merk of product onder de aandacht te brengen bij hun volgers. Het is belangrijk om influencers te kiezen die bij je merk passen en om ze de vrijheid te geven om authentieke content te creëren die past bij hun stijl en die van hun volgers.

Ten slotte is het belangrijk om actief deel te nemen aan de TikTok Community door te reageren op reacties en berichten van gebruikers. Maak vooral zelf content die past bij de cultuur van het platform. Door op deze manier deel te nemen aan de gemeenschap, kun je vertrouwen opbouwen en een loyale aanhang opbouwen op TikTok.

4. Waaruit bestaat een effectieve TikTok marketing strategie?

Een effectieve TikTok marketing strategie omvat verschillende aspecten die bijdragen aan het succes van jouw inspanningen op het platform. TikTok is een zeer visueel en interactief platform, en er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om de aandacht van TikTok gebruikers te trekken en te behouden.

Doelgroep bepaling

Doelgroep bepaling is een belangrijk aspect van elke marketingstrategie, inclusief TikTok marketing. Het is essentieel om te weten wie je doelgroep is voordat je begint met het maken van TikTok video's. Zo zorg je ervoor dat je content aansluit op hun interesses en behoeften.

Om je doelgroep te bepalen, moet je rekening houden met factoren zoals onder andere:

 • leeftijd

 • geslacht

 • locatie

 • interesses

 • beroep

Door deze factoren te overwegen, kun je een duidelijk beeld krijgen van wie je doelgroep is en welke content zij willen zien.

Hoe bepaal je je doelgroep?

 • Statistieken: Een manier om je doelgroep van je huidige TikTok publiek te bepalen, is door te kijken naar de statistieken van je account. TikTok biedt een ingebouwd analytisch instrument, waarmee je informatie kunt verzamelen over de leeftijd, geslacht, locatie en andere kenmerken van je volgers. Met deze informatie kun je inzicht krijgen in wie je publiek is en welke content het meest effectief is om te maken.

 • Onderzoek: Je kunt nog meer inzicht krijgen door middel van onderzoek. Je kunt verschillende onderzoeken uitvoeren, zoals enquêtes of focusgroepen, om te zien wat jouw doelgroep interesseert en welke soorten content zij het liefst bekijken op TikTok. Dit kan je helpen om de juiste inhoud te maken die aansluit bij hun behoeften en interesses.

 • Doelgroepanalyse: Kijk ook eens naar de manier waarop jouw doelgroep interactie zoekt met TikTok content. Is er een duidelijk verschil tussen likes en reacties? En wat voor dingen zeggen ze in reacties?

Uiteindelijk is het bepalen van je doelgroep op TikTok een essentieel onderdeel van elke TikTok marketingstrategie. Door te weten wie je doelgroep is en wat hen interesseert, kun je de juiste inhoud maken die hen aanspreekt en engagement uitlokt. Dit zal niet alleen je volgersaantal verhogen, maar zal ook helpen om een sterker imago te creëren.

Creativiteit en authenticiteit

Creativiteit en authenticiteit zijn twee belangrijke aspecten van een effectieve TikTok marketing strategie.

TikTok is een platform waar gebruikers op zoek zijn naar grappige, creatieve en vermakelijke content. Het is daarom belangrijk om deze elementen in je strategie te integreren. Je wilt immers de aandacht van de doelgroep trekken en jouw merk onderscheiden van de concurrentie.

Tik Tok marketing Copy 23

Creativiteit is de sleutel tot succes op TikTok. Je moet originele, unieke en interessante content creëren om de aandacht van de gebruikers te trekken en hen te betrekken bij jouw merk. 

Dit kan bijvoorbeeld door het delen van grappige 'relatable' video's die herkenning uitlokken bij de kijker. Of door het tonen van nieuwe producten op een creatieve manier. 

Wees ook niet bang om trending challenges uit te voeren die je kunt relateren aan jouw merk.

Tik Tok marketing Copy 24

Authenticiteit is ook essentieel. TikTok gebruikers zijn op zoek naar echte en oprechte content. Jij moet je hieraan aanpassen om goed bekeken te worden. 

Het is belangrijk om op een natuurlijke manier te communiceren en niet alleen maar advertenties te plaatsen. TikTok is immers een platform waar creativiteit en originaliteit voorop staan. Dat betekent dat jij de vrijheid hebt om jezelf of je merk op een authentieke en unieke manier te presenteren.

Tik Tok marketing Copy 21

Door creativiteit en authenticiteit te combineren, kun jij je onderscheiden van jouw concurrentie en een sterke relatie opbouwen met jouw doelgroep. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hogere betrokkenheid, meer volgers, en uiteindelijk meer succes op TikTok!

Consistentie

Naast creativiteit en authenticiteit, is consistentie ook een belangrijk onderdeel van een effectieve TikTok marketing strategie.

Je dient op verschillende manieren consistent te zijn:

 • Activiteit: Door regelmatig content te plaatsen, blijf je top of mind bij je doelgroep en vergroot je de kans op meer volgers en betrokkenheid bij je content. Zorg dus voor een consistent uploadschema. En probeer je hier altijd aan te houden. Zo weten je volgers wat ze van je kunnen verwachten en wanneer. Het kan ook helpen om inzicht te krijgen in de piekmomenten van je doelgroep, zodat je op die momenten je content kan plaatsen.

 • Content: Naast het plaatsen van regelmatige content is het ook belangrijk om consistent te zijn in de toon van je content en de boodschap die je wilt overbrengen. Dit helpt bij het opbouwen van een herkenbaar merk en het versterken van je imago.

 • Branding: Door consistent te zijn in je branding, vergroot je de kans dat mensen je onthouden en terugkeren voor meer. Zo kun je bepaalde kleuren, muziek of andere elementen steeds terug laten komen in je video's om zo de herkenbaarheid te vergroten. Het kan hierbij ook helpen om één persoon in het bedrijf aan te wijzen als de TikTok-persoon van jullie bedrijf. Zodat hij of zij steeds meer herkenbaarheid rondom het bedrijf creëert. Bovendien kan dit ook helpen bij het opbouwen van een loyale fanbase die jouw merk of product aanbeveelt bij anderen.

Dus zorg voor voldoende consistentie in jouw TikTok strategie voor meer succes.

Hashtags en trends

Hashtags en trends spelen een belangrijke rol bij:

 • het vergroten van de zichtbaarheid van jouw TikTok content

 • het bereiken van nieuwe mensen binnen de juiste doelgroep

 • het creëren van vertrouwen en loyaliteit bij je volgers

Het gebruik van hashtags kan ervoor zorgen dat jouw video's gevonden worden door mensen die geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp of niche. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke TikTok hashtags het meest relevant zijn voor jouw doelgroep en deze in je video's te integreren.

Hiervoor kun je, net als bij SEO, gebruikmaken van een zoekwoordenonderzoek. Check daarnaast ook de hashtags van TikTok’s die vergelijkbaar zijn met die van jou.

Het is ook van belang om trends te volgen en hierop in te spelen in je video's. TikTok is een platform waar trends snel komen en gaan, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Door deel te nemen aan trends en challenges, kun je de betrokkenheid van je doelgroep vergroten en je video's op de juiste plekken laten verschijnen.

Door actief te laten zien dat je bovenop trends zit gaan je volgers je meer respecteren en creëer je een gevoel van vertrouwen en bijdetijdsheid.

Ga op zoek naar de juiste hashtags en trends door:

 • de TikTok foryoupage in de gaten te houden en te herkennen welke patronen je terugziet in de content die getoond wordt. Welke hashtags zie je vaak? En welke worden daarmee gecombineerd? En welke trend komt vandaag meerdere keren langs?

 • te onderzoeken welke influencers in jouw niche of industrie populair zijn op TikTok en welke hashtags zij gebruiken. Door hun strategieën te analyseren en inzichten te krijgen in hun publiek, kun je mogelijk nieuwe kansen ontdekken om je eigen doelgroep te vergroten en te engageren.

 • gebruik van hashtags en trends te optimaliseren door te testen en te meten wat werkt en wat niet. TikTok biedt een ingebouwde analyse tool die het mogelijk maakt om de prestaties van je video's te meten en inzicht te krijgen in het gedrag van je doelgroep: TikTok Analytics. Door deze gegevens te analyseren, kun je je TikTok marketingstrategie verder verfijnen en de betrokkenheid van je doelgroep vergroten.

Blijf hier altijd actief mee bezig, want TikTok is een razendsnel platform. Trends komen en gaan elke dag weer.

Prestaties meten en optimaliseren

Niet te vergeten in je TikTok strategie: het meten en optimaliseren van de prestaties. Want marketing blijft hoe dan ook een data-driven gebied.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe jouw TikTok content presteert om de strategie aan te kunnen passen en te optimaliseren voor het behalen van betere resultaten.

Er zijn verschillende tools beschikbaar om de prestaties van TikTok video's te meten, zoals:

 • TikTok Analytics

 • Hootsuite

 • Sprout Social

Deze tools bieden inzicht in statistieken zoals het aantal weergaven, likes, reacties, de betrokkenheid van gebruikers en het bereik van de content.

Tik Tok marketing Copy 21 Tik Tok Analytics

Het monitoren van deze statistieken helpt bij het begrijpen van de voorkeuren van de doelgroep en welke content het meest effectief is. Op basis hiervan kan de contentstrategie worden aangepast en geoptimaliseerd.

Tik Tok marketing Copy 21 Hootsuite

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten content om te bepalen wat werkt en wat niet. Door regelmatig nieuwe ideeën en trends te onderzoeken, kan er ook geanticipeerd worden op veranderingen in de doelgroep en de markt.

Tik Tok marketing Copy 21 Sprout Social

Naast het meten van prestaties en het experimenteren met verschillende soorten content, is het ook belangrijk om de TikTok Community te betrekken bij jouw contentstrategie. Het reageren op reacties en het gebruik van UGC (user generated content) kan de betrokkenheid van de doelgroep vergroten en de merkidentiteit versterken.

Kortom, het meten en optimaliseren van de prestaties van TikTok content is een essentieel onderdeel van een effectieve TikTok marketing strategie. Door regelmatig de prestaties te monitoren en aan te passen op basis van deze inzichten, kan jouw strategie worden geoptimaliseerd om betere resultaten te behalen en een groter bereik te genereren.

5. TikTok tools

Tools voor de creatie

Om op te vallen op TikTok, dien je veel creatieve en boeiende video's te maken die de aandacht van je doelgroep trekken. Het liefst zo veel mogelijk, zodat je consistent kan posten. Gelukkig zijn er tools om je te helpen bij het creëren van deze video's.

 • TikTok app: Natuurlijk is de TikTok app zelf de belangrijkste tool voor het maken van content op het platform. Het biedt je veel creatieve mogelijkheden, zoals het toevoegen van muziek, effecten en filters. De app is gratis en gemakkelijk te gebruiken. Bovendien kun je jouw video's direct delen op het platform en worden ze geüpload in de juiste afmetingen.
Tik Tok marketing Copy 14
 • Adobe Premiere Rush: Adobe Premiere Rush is een mobiele app voor het bewerken van video's. Het is gratis te downloaden en biedt gebruikers veel mogelijkheden om video's te bewerken. Denk aan het aanpassen van de belichting, het toevoegen van effecten en het bijsnijden van video's. Adobe Premiere Rush heeft ook een desktopversie die meer functies biedt. Er is wel een betaald abonnement nodig om toegang te krijgen tot deze functies.

 • CapCut: CapCut is een gratis videobewerkingapp die veel wordt gebruikt door TikTok gebruikers. Het biedt veel creatieve tools om video's te bewerken, zoals het toevoegen van filters, effecten en muziek. Het is gebruiksvriendelijk en heeft veel functies die vergelijkbaar zijn met die van Adobe Premiere Rush.

 • Canva: Canva is een grafisch ontwerp tool die onder andere kan worden gebruikt voor het maken van TikTok video's. Het biedt sjablonen en ontwerpelementen die je kunt gebruiken om je video's op te fleuren en aantrekkelijker te maken. Canva heeft een gratis en een betaalde versie.

 • LightMV: LightMV is een online videomaker waarmee je eenvoudig TikTok video's kunt maken. Het biedt sjablonen, overgangen en effecten om video's te bewerken. Het is gebruiksvriendelijk en biedt zowel gratis als betaalde versies.

Tik Tok marketing Copy 13

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tools slechts hulpmiddelen zijn om je te helpen bij het maken van TikTok content. Uiteindelijk draait het allemaal om de creativiteit en originaliteit van de content die je maakt. Het begint allemaal bij een goed idee, dat is jouw belangrijkste taak!

Tools voor campagnes met influencers

Wil je meer halen uit je TikTok marketing? Overweeg dan eens het samenwerken met influencers. TikTok influencers hebben vaak al een grote en betrokken groep met volgers opgebouwd, die interesse heeft in een bepaalde niche. Door samen te werken met een influencer die past bij jouw merk en doelgroep, kun je snel en effectief je bereik vergroten en je boodschap overbrengen.

Ook hiervoor zijn handige tools beschikbaar. Daarmee maak je het makkelijker om gekoppeld te worden aan de juiste influencer.

 • Brandbassador: Brandbassador is een tool die je helpt bij het vinden van de juiste influencers voor jouw merk. Het is een platform waar merken en influencers samenwerken om producten te promoten. Brandbassador is een betaalde tool die verschillende pakketten aanbiedt.

Tik Tok marketing Copy 17
 • Linkpizza: LinkPizza is een Nederlands platform. Het biedt de mogelijkheid om influencers te benaderen en samenwerkingen aan te gaan. Wat LinkPizza uniek maakt, is dat het platform niet alleen gericht is op influencer marketing, maar ook op affiliate marketing. Het platform is betaald, maar er is ook een gratis versie beschikbaar met beperkte functies.

Tik Tok marketing Copy 16
 • Aspire.io: Aspire is een influencer marketing platform dat zich richt op het helpen van merken bij het vinden van de juiste influencers. Het is een betaalde tool die een gratis demo aanbiedt.

Tik Tok marketing Copy 15
 • CreatorIQ: CreatorIQ is een influencer marketing platform dat zich richt op het automatiseren van het hele influencer marketingproces, van het vinden van de juiste influencers tot het analyseren van de resultaten van campagnes. Het is een betaalde tool. Door middel van een call wordt besproken welk pakket het beste bij jouw unieke behoeften past.

Tik Tok marketing Copy 18
 • Upfluence: Upfluence is een influencer marketing platform dat gericht is op het vinden van de juiste influencers en het opzetten van influencer marketingcampagnes. Het is een betaalde tool.

Tik Tok marketing Copy 19
 • Influencer.co: Influencer.co is een platform waar merken en influencers elkaar kunnen vinden en samenwerken. Het is een betaalde tool die zowel gericht is op merken als op influencers.

Tik Tok marketing Copy 20

Elk platform heeft zijn eigen unieke functies en voordelen, afhankelijk van de behoeften van het merk en de doelgroep. Sommige tools richten zich bijvoorbeeld specifiek op het vinden van influencers, terwijl andere platforms het hele influencer marketingproces automatiseren. Het is belangrijk om te bepalen welke tool het beste past bij de doelstellingen van je merk en je budget.

Wat zijn de Do’s en Don’ts omtrent TikTok voor bedrijven?

Do's:

 • Wees creatief en authentiek: TikTok gebruikers houden van content die origineel en oprecht is. Probeer creatief te zijn met je video's en laat je merk op een authentieke manier zien.

 • Ken je doelgroep: TikTok heeft een jonger publiek dan andere sociale media. Zorg ervoor dat je je doelgroep begrijpt en content creëert die aanspreekt.

 • Gebruik populaire muziek: TikTok draait grotendeels om audio. Gebruik populaire nummers en geluiden om de aandacht van gebruikers te trekken.

 • Werk samen met influencers: Influencers kunnen je helpen om je merk te promoten en een groter publiek te bereiken.

 • Wees consistent: Zorg ervoor dat je regelmatig content plaatst om de betrokkenheid van je volgers te behouden en gevonden te worden.

 • Gebruik hashtags: Gebruik relevante hashtags om je inhoud te categoriseren en meer bereik te krijgen.

Don'ts:

 • Vergeet niet dat TikTok anders is dan andere sociale media: Het is belangrijk om te begrijpen dat TikTok een uniek publiek heeft en een unieke stijl van content creatie.

 • Niet te commercieel zijn: TikTok gebruikers houden niet van opdringerige advertenties. Probeer inhoud te creëren die vermakelijk is en je merk op een subtiele manier promoot. Wil je goede adverterties maken? Check dan ons artikel over TikTok adverteren

 • Niet links laten liggen: TikTok is een interactief platform. Wees betrokken bij je volgers en reageer op opmerkingen en berichten.

6. Conclusie

Je weet nu wat TikTok is en hoe jij het platform kunt gebruiken om je marketingstrategie te versterken.

Het is belangrijk om te onthouden dat TikTok een jong en creatief platform is. Authenticiteit en humor staan centraal. Leer de doelgroep goed kennen en wees creatief en consistent bij het maken van content.

Verder zijn er tal van handige tools en technieken beschikbaar om het meeste uit je TikTok marketinginspanningen te halen en op de For You Page te verschijnen.

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met TikTok en maak jouw merk zichtbaar op dit groeiende en creatieve platform!

Experimenteer met verschillende soorten content en analyseer de prestaties om deze verder te optimaliseren.

Laat zien dat jouw bedrijf ook creatief en leuk is!

Heb je hier hulp bij nodig? Als online marketingbureau gaan we graag voor je aan de slag. 

Advies over jouw TikTok strategie?

 • Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
 • Heldere TikTok strategie op maat
 • 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis
Vraag een gratis analyse aan