Brandfirm logo
NL EN

Hoe lang duurt het om te ranken in Google?

Elke SEO specialist die met klanten werkt, heeft de volgende vraag wel eens gehad: “Hoe lang duurt het voordat mijn website bovenaan in Google komt?” Een concreet antwoord, blijft vanzelfsprekend achterwege. Het hangt namelijk van te veel factoren af om direct een concreet antwoord te kunnen geven. Google gebruikt namelijk meer dan 200 factoren om de rankings te bepalen.

Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 20 december 2023

Na het lezen van dit artikel weet jij

  • Hoe lang duurt het om te ranken volgens Google
  • Hoe lang duurt het om te ranken volgens Ahrefs
  • Hoe je snel topposities in Google kunt bereiken
  • Wat ons advies is om in Google te ranken

1. Google geeft gedeeltelijk antwoord

In februari van dit jaar publiceerde Google een video “How to hire an SEO”. Hierin zegt Maile Ohye, die bij Google werkt, dat het gemiddeld vier maanden tot een jaar duurt, voordat hun optimalisatie inspanningen en potentieel rendement zichtbaar wordt.

Bekijk de volledige video “How to hire an SEO”:

https://youtu.be/piSvFxV_M04

Advies nodig over SEO?

  • Ontvang een gratis analyse met verbeterpunten voor je SEO-strategie
  • We besteden 4-6 uur aan de analyse

2. Onderzoek van Ahrefs

In diezelfde maand publiceerde Ahrefs een studie waarin ze eigen data gebruikte om een concreter antwoord te geven op de vraag: “Hoe lang duurt het voordat mijn website bovenaan in Google komt?”.

Ze besloten om eerst naar de leeftijd van de best scorende pagina’s te kijken. Daarvoor gebruikte Ahrefs 2 miljoen willekeurige zoektermen en haalden data op voor de top 10 resultaten van Google voor die termen. Hieruit bleek dat de gemiddelde pagina in de top 10 meer dan 2 jaar oud is. De nummer 1 posities zijn gemiddeld zelfs 3 jaar oud.

age-of-page-days-copy

Ook bleek dat slechts 22% van de pagina’s op top 10 posities (van 2 miljoen zoekwoorden), in het afgelopen jaar werden aangemaakt.

age-buckets

Bij de volgende stap werd gekeken naar het percentage van pagina’s op elke specifieke positie die minder dan één jaar oud zijn. De resultaten zijn verbluffend:

percentage-of-young-pages

Het is duidelijk dat pagina’s die al meer dan een jaar bestaan de zoekresultaten domineren.

Ontvang gratis groeitips

  • +5.000 ondernemers gingen je voor. Het is dan ook gratis.

3. Wanneer rankt een pagina in Google?

Om in kaart te brengen hoe lang het duurt voordat een pagina scoort in Google gebruikte Ahrefs twee miljoen willekeurige pagina’s die een jaar geleden voor het eerst werden ontdekt door de Ahrefs crawler. Vervolgens haalden ze voor deze pagina’s de geschiedenis op voor alle zoekwoorden waar die pagina’s ooit voor hebben gescoord.

ranking-performance-by-DR

Slechts 5,7% van de pagina’s die een jaar bestonden scoorden voor minimaal één zoekwoord binnen de top 10 van Google. Voor pagina’s op een website met hoge domeinrating viel dit percentage hoger uit (10,8%). Nieuwe pagina’s van websites met een middelhoge en lage domeinrating waren goed voor respectievelijk 7,2% en 3,0%.

Vervolgens werd er dieper ingezoomd op de 5,7% pagina’s die wel binnen een jaar een top 10 positie wisten te bereiken. Hieruit bleek dat het merendeel de top 10 positie bereikte in 61 tot 182 dagen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat een pagina er twee tot zes maanden over doet om een positie in de top 10 van Google te bereiken. Dit gaat echter niet op. Slechts 5,7% van alle pagina’s die werden geanalyseerd behaalden een top 10 positie.

Als de prestaties van pagina’s die een jaar oud zijn worden vergeleken met de hoogte van maandelijkse zoekvolumes (hoger zoekvolume leidt tot meer concurrentie), zijn de resultaten nog dramatischer. Slechts 0,3% van alle pagina’s minder dan een jaar oud scoorden voor termen met een hoog zoekvolume (50k+ maandelijks). Voor gemiddelde termen (5k tot 20k maandelijks) was dit slechts 1,3%.

ranking-performance-by-Volume

Tenslotte werden de pagina’s die binnen het eerste jaar wel een top 10 positie bereikten vergeleken met de zoekvolumes waar de pagina’s voor scoorden.

lucky-pages-by-Volume

Het is duidelijk dat het mogelijk is om op korte termijn voor zoekwoorden met lage volumes te scoren. Voor termen met hogere zoekvolumes duurt het minstens een jaar om goede posities te bereiken (uitzonderingen daar gelaten). Houd daarbij overigens in het achterhoofd dat dit alleen voor 5,7% van alle geanalyseerde pagina’s geldt. Lees de case study van Ahrefs hier.

4. Hoe snel kunnen topposities in Google bereikt worden?

De studie geeft geen definitief antwoord op de vraag “Hoe lang duurt het voordat mijn website bovenaan in Google komt?”. Wel kan gesteld worden dat bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s geen top 10 positie bereiken binnen het eerste jaar.

Zijn jou topposities beloofd? Dit is wat Neil Patel, een van de belangrijkste influencers op het gebied van SEO, daar over te zeggen heeft:

“What all of this means is that while SEOs should be able to increase your search traffic consistently over time, they can’t guarantee specific keyword rankings. If that’s their main promise: run the other way.“ – Neil Patel

Meer weten over het kiezen van het juiste online marketing bureau voor zoekmachine optimalisatie? Lees het hele artikel van Neil Patel

Advies over jouw SEO-strategie?

  • Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
  • Heldere SEO-strategie op maat
  • 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis
Vraag een gratis analyse aan