Ga naar inhoud

Een nieuwe website: template vs. op maat gemaakt

Het is tijd voor een nieuwe website. Misschien heb je een nieuw bedrijf opgezet waarvoor je een website wilt hebben, of vind je je oude website simpelweg aan vernieuwing toe. Wat de reden ook is, als je een nieuwe website wilt hebben, zul je een keuze moeten maken: kies je voor een op maat gemaakte website, of gebruik je een template? Wat past beter bij jouw bedrijf? En wat zijn de voor- en nadelen van een op maat gemaakte website en een website op basis van een template? In deze blog leggen we je graag de verschillen uit, zodat jij een goede keuze kunt maken voor de website van jouw onderneming. 

Templates

Als je een nieuwe website wilt, is een thema-website maken in een CMS als WordPress, een van de makkelijkste opties. Op websites als Themeforest, Elegant Themes en Template Monsters kun je duizenden templates kopen. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Een template heeft een vast design. Sommige templates geven de optie om je eigen logo toe te voegen en een kleur aan te passen, maar dat is niet altijd het geval. Je dient dus een template te vinden dat bij jouw wensen en de huisstijl van je bedrijf past. Heb je zo’n template gevonden? Dan kun je het template vrij gemakkelijk uploaden, installeren en activeren in een CMS als WordPress, Drupal of Joomla. 

Beperkingen van een template

Ook in een CMS als Squarespace of Wix heb je de mogelijkheid om met templates te werken. Squarespace en Wix werken in principe nog wat makkelijker dan WordPress doet, waardoor je al snel live kunt gaan met je website. Houd er echter wel rekening mee dat zo’n website nog meer beperkingen kent. Features als formulieren en e-commerce mogelijkheden zijn vaak beperkt. 

Werken met templates klinkt ideaal, maar het kent ook serieuze nadelen. Als je voor je vrienden en familie wilt gaan bloggen of een kleine website wilt opzetten voor zelfgemaakte sieraden, is een template zeker een goede optie. Heb je meer voor ogen voor jouw onderneming? Dan is het belangrijk om te weten dat een template niet zo optimaal is als het op het eerste oog lijkt. 

Op maat gemaakt

Als je serieuze plannen hebt voor jouw bedrijf, zorgt een website op basis van een template vaak voor beperkingen, met name wanneer je de functionaliteiten van het template wilt uitbreiden. Voor het aanpassen van functionaliteiten of het design van een template, dien je sowieso een webdesigner of -developer inschakelen. Zelf aanpassingen doen in de codes, is waarschijnlijk geen goed idee. Maar ook voor webdevelopers en designers kost het relatief veel tijd om aanpassingen doen, omdat ze rekening moeten houden met externe plugins en soms ook met codes waarmee ze niet bekend zijn. Daar gaat het voordeel van je ‘goedkope’ template.

Boost jouw branding, SEO performances en conversies
Een website op basis van een template zorgt voor onnodige codes en plug-ins, waardoor je website traag wordt en de SEO performance van je website hierdoor achteruitgaat. Bovendien functioneert een template niet altijd voor 100% op alle toestellen, terwijl in deze tijd een mobile first design eigenlijk essentieel is. Als je een unieke website wilt die optimaal functioneert, is een website op maat laten maken door webdesigners dus wellicht een betere optie. 

Wanneer je een team van webdesigners inschakelt om de website voor jouw bedrijf te laten maken, wordt het creatieve proces gestart met een brainstorm en gesprek. Hierin wordt bepaald wat je als bedrijf wilt uitstralen, welke functies je op je website wilt, wie jouw doelgroep is en hoe je hen het beste kunt bereiken. Zo spelen de webdesigners in op jouw wensen met betrekking tot het genereren van conversies of het behalen verkopen. De webdesigner(s) gaan vervolgens aan de slag en creëren een website die perfect bij jouw bedrijf en de doelgroep past, de juiste doelen nastreeft en geoptimaliseerd is voor SEO. 

Een website op maat: verschillende voordelen
Een webdesigner heeft kennis van zaken en weet jouw website optimaal te laten presteren aangaande de vindbaarheid in de zoekmachines, conversies en natuurlijk usability. Wil je iets veranderen op je website, of werkt iets niet naar behoren? Dan krijg je met een op maat gemaakte website directe ondersteuning van de webdevelopers, terwijl je bij een website op basis van een template weleens lang kunt wachten op support. Bovendien wordt de backend zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor je ingericht, zodat bepaalde elementen op de website vanaf één plek worden geladen. Dat is handig wanneer je een aanpassing wilt doen aan een element dat vaker terugkomt op de website. Zo hoef je de content maar één keer aan te passen, in plaats van op iedere pagina.

En natuurlijk heel belangrijk: een op maat gemaakte website is uniek en dat is van groot belang voor de branding van je bedrijf!

Voor- en nadelen van templates vs. op maat gemaakt

Template vs op maat gemaakte website

Wat denk jij? Is een website op basis van een template geschikt voor jouw bedrijf, of kies je toch voor de voordelen van een op maat gemaakte website?

Gerelateerde bericht

Onderstaande online marketing cases zijn een selectie van resultaten die we behalen.