Wijzigingen in Google Search Console

Regelmatig worden er wijzigingen doorgevoerd in Google Search Console. Door de vele updates is het soms lastig overzicht te houden van alle wijzigingen die Google doorvoert. In dit artikel lees je de meest recente updates.

Search Console property sets

In mei van dit jaar werd er een feature aan Google Search Console toegevoegd die het mogelijk maakte om meerdere properties te combineren in een set. Hiermee werd het mogelijk om een Search Analytics rapport te krijgen van alle versies van jouw website.

Met deze update kon je alle versies, zoals met WWW, zonder WWW, HTTP en HTTPS combineren in één Search Analytics rapport. Het was zelfs mogelijk om de mobiele versie van de website of complete andere websites toe te voegen aan een set.

Google maakte bekend dat zij gehoor hebben gegeven aan één van de meest populaire verzoeken: het uitbreiden van de functionaliteiten van property sets. De property sets tonen hoe een bedrijf door Google wordt gezien over meerdere losse websites en apps.

Search-Console-1

Met de property sets van Google kan je gemakkelijk geverifieerde websites / properties toevoegen aan een set. Daarna kan gecombineerde data bekeken worden voor onder andere mobile usability, AMP implementatie, visuele kaarten (rich cards) en hreflang instellingen.

Google neemt afscheid van contentzoekwoorden

Google maakte bekend dat ze afscheid gingen nemen van de contentzoekwoorden functie. Middels de contentzoekwoorden kon je bijhouden wat de meest voorkomende woorden binnen een website zijn. Deze werden vervolgens in Search Console getoond.

Toen Search Console nog Webmaster Tools was, was de content keyword functie de enige manier om te zien wat Googlebot kon vinden bij het crawlen van een website. Inmiddels kan je kijken of losse pagina’s goed worden geïndexeerd door ze te fetchen met Googlebot.

Daarnaast toont de functie “zoekanalyse” de zoekwoorden waarvoor jouw website vertoond is en geeft Google aan dat gebruikers van Search Console vaak verward waren over de zoekwoorden die in de contentzoekwoorden-functie werden getoond. Om deze redenen heeft Google besloten om de functie met pensioen te sturen en te verwijderen uit Search Console.

De woorden op de pagina’s van een website blijven belangrijk om er voor te zorgen dat Google (en gebruikers) de pagina’s kunnen begrijpen.

Featurephone filter uit Search Console verwijderd

Google heeft de featurephone filter van de crawlfouten in Google Search Console verwijderd. Deze kon je in Search Console vinden onder het kopje ‘crawlen’ en dan te kiezen voor ‘crawlfouten’. Eerst was het mogelijk om hier te filteren op desktop, smartphone en featurephone. Google heeft nu besloten om featurephone te verwijderen.

De zogenoemde featurephone is geïntroduceerd voor mobiele apparaten die gelimiteerde mogelijkheden hebben. Featurephones hebben een speciale vorm van markup of een transcoder nodig om web content weer te geven. Veel websites bieden hun content niet meer aan met featurephone markup of een transcoder. Daardoor heeft Google besloten om wijzingen door te voeren. Let op dat deze alleen gelden voor featurephone en dat er voor content voor smartphones niks veranderd.

Google heeft aangegeven dat ze de feature-phone Googlebots niet meer gaan gebruiken om te crawlen. Daarnaast hebben ze de feature-phone tools in Search Console uitgeschakeld. Zonder de feature-phone Googlebot is het niet meer nodig om speciale sitemap extensies voor feature-phone, fetch als Google feature-phone opties en feature-phone crawlfouten weer te geven.

Toegenomen maximale grootte van de sitemap

In het sitemap protocol op www.sitemaps.org staat al jaren dat een sitemap niet meer dan 50.000 URL’s mag bevatten en dat de grootte gelimiteerd is tot 10MB. Nog steeds voldoen de meeste sitemaps aan deze grootte, maar in sommige gevallen komen Bing en Google sitemaps tegen die groter zijn dan 10MB. Om te blijven voldoen aan de behoefte hebben beiden daarom bekend gemaakt dat de grootte van een sitemap nu 50MB mag zijn.

Bing gaf verder aan dat sitemaps nog gecomprimeerd mogen worden om de grootte voor op de server te reduceren, maar dat ze ongecomprimeerd niet groter mogen zijn dan 50MB.

Sitelinks feature uit Search Console verwijderd

In 2007 voegde Google een nieuwe functie toe aan Search Console, waarmee webmasters in staat waren om sitelinks te verlagen in de rangorde. Hiermee konden de webmasters er voor zorgen dat specifieke URL’s niet meer werden vertoond als sitelink in de snippets van zoekresultaten.

afbeelding1

Google maakte half oktober bekend dat ze hadden besloten om de sitelinks functie uit Google Search Console te verwijderen. Google zegt in het bericht dat hun algoritmes over de jaren heen beter zijn geworden in het vinden, maken en tonen van relevante sitelinks, waardoor zij vinden dat het tijd is om dingen gemakkelijker te maken.

Google laat sitelinks in de resultaten zien wanneer zij deze relevant achten voor gebruikers.

Conclusie

De meeste recente updates aan Google Search Console omvatten voornamelijk het verwijderen van een aantal verouderde features die niet meer relevant zijn of op een andere manier in Search Console verwerkt zijn. De verwijderde features zijn: contentzoekwoorden, featurephone filter en het demoten van sitelinks.

Lees ook ons artikel over veranderingen in de Google Keyword Planner.

Misschien ook interresant voor je

  • Slot icoon voor beveiligde https verbinding

    Veilig internet met HTTPS & Google Chrome

    6 minuten

    Lees meer
    Meer info